Přesazování orchidejí není stejné jako u jiných rostlin, má své specifika

 Zahrada 
02. ledna 2021 10:06 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Orchidej potřebuje ke svému růstu hlavně vlhký vzduch. Depositphotos
Orchidej květe i několik měsíců v roce, poté ale odkvete a můžete pozorovat jen růst listů. V zimních měsících se dostává do vegetativního stavu a následně buď uhyne, nebo znovu vykvete.

Jak přesazovat orchideje, pokud vám nekvetou, či jejich kořeny vylézají z květináčů? Jaké zásady je třeba dodržet, aby vám orchideje opět bohatě kvetly? Vše potřebné se dozvíte na následujících řádcích.  

Přesazujte je na jaře či na podzim

Ideální dobou na přesazování orchidejí je časné jaro, kdy se rostliny pomalu začínají probouzet ze zimního odpočinku. Stane-li se však, že vaše orchidej ztrácí vitalitu, neváhejte a přesaďte ji. Za několik měsíců by již mohlo být pozdě. Je však ideální přesazovat rostlinu, která je již po odkvětu. V tomto případě musíte být opatrní, abyste křehký stvol s květy neulomili. Nikdy nesmíte přesazovat orchideje s malými nerozvitými poupaty, orchidej by je mohla po přesazení shodit. Pokud orchidej nakvétá nebo kvete, signalizuje vám, že se jí daří dobře a není třeba ji přesazovat. I když již kořeny trochu vylézají z květináče. Pokud vám však nové kořeny příliš vylézají z květináče, je přesazení nezbytné. Vylézající kořeny mají odlišné zbarvení a rozpadají se. Je-li substrát nekvalitní, zhutnělý, zasolený či vysychavý, musíte jej vyměnit. 

Průhledný květináč

Květináč volte průhledný, nesmí být malý ani velký, proto raději použijte původní nebo o něco větší. Ve velkém květináči se rostlinách nedaří, do malého se kořeny nevejdou. Velká nádoba pojme větší množství substrátu, který nasaje velké množství vody. To znamená přelití orchideje a uhnívání kořenů. Průhledný květináč je důležitý, protože můžete sledovat stav vlhkosti substrátu a snáze ji budete korigovat. Důležitý je tvar květináče, zespodu by měl mít hodně otvorů a výstupky. Je důležité, aby všechny otvory byly v dostatečné výšce nad podložkou a vzduch mohl proudit volně okolo kořenů.

Substrát

Použili jsme výraz substrát, ale o substrát ani nejde. Můžete jej nahradit čistou kúrou, případně zakoupit materiál určený pro orchideje, který obsahuje kůru a rašelinu. Dostatečné množství kůry je nezbytný základ a sama o sobě stačí i bez rašeliny. Pokud v substrátu hnojivo je, první měsíc vůbec nepřihnojujte. Lze koupit kůru jedlovou, která se prodává jako podestýlka pro terarijní zvířata.

Přesazování orchidejí

Rostlinu opatrně vyjměte z květináče a zdravé kořeny přitom nesmíte poškodit. Poté se zbavíte starého substrátu a opatrnost je opět nasnadě. Jde o práci velmi křehkou. Pro úplné čištění kořenů můžete použít sprchu. Odumřelé kořeny, které jsou na dotek měkké, tenké a suché, je třeba odstřihnout. Zdravé kořeny poznáte tak, že jsou vlhké, mají sytě zelenou barvu. Suché kořeny mají barvu stříbřitou či bělavou. Očištěnou rostlinu vložte do květináče a zasypte substrátem. Na dno před tím nasypejte vrstvu drenáže a teprve zbytek objemu nádoby vyplňte substrátem. Ten je třeba opatrně zasunout do prostoru mezi kořeny. Kořeny by měly být v substrátu zastrčené všechny. Zalijte a je hotovo. Dále čtěte: Lidé dělají při pěstování orchidejí pořád stejné chyby. Vyvarujte se jich.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47