Hnízdí vám na zahradě čmeláci? Zde je návod, jak je šetrně přemístit

 Zahrada 
16. července 2017 07:50 / redakce
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pokud vám vyloženě nepřekáží, nechte si je. Prokáží vám dobrou službu. Shutterstock
Někdy se vám může stát, že při přestavbě zahrady narazíte na čmeláčí hnízdo a pokračováním v práci byste jej zničili. Čmeláci jsou ale zákonem chráněni, takže byste se vlastně dopustili trestného činu. Jak čmeláčí hnízdo šetrně přemístit a proč jej na zahradě uvítat se dočtete v následujícím textu.

Kdy hnízdo přemístit

Je nutné mít na paměti, že přemisťování čmeláčího hnízda je vždy pro jeho populaci velkým rizikem. Proto jej stěhujte jen v případě, že by mu hrozilo zničení. Hnízdo má smysl stěhovat zhruba do poloviny července, dokud se v něm ještě nevylíhly mladé matky. Pokud na něj přijdete později, zkuste ho nechat na místě. Na podzim zanikne samo.

Jak postupovat při stěhování čmeláků

Potřebovat budete: prázdný úlek vystlaný teplodržným materiálem, nádobu na čmeláky, pomůcky k vyhrabání hnízda, síťku a pinzety na odchyt čmeláků a roztok medu a vody 1:1.

Jestliže jste našli podzemní hnízdo, musíte se k němu nejprve dostat. S odhrabáváním hnízda začněte nejlépe k večeru, kdy ještě čmeláci poletují kolem. Do otvoru vložte stéblo, abyste hnízdo nezasypali a postupně odhrabávejte veškerou hlínu.

Čmeláky, kteří poletují kolem, budete muset pochytat do připravené nádoby, do které jste udělali malé dírky na dýchání. Dbejte na to, aby se čmeláci neudusili, nebo neomámili, jsou totiž velmi citliví na zvýšenou koncentraci CO2.

Ve chvíli, kdy se konečně dostanete k čmeláčímu dílu, pochytejte opět všechny čmeláky, ale hlavně si dejte pozor, aby vám neulétla matka. Dílo opatrně přemístěte do připraveného úlku. Při přesunu dejte velký pozor, abyste nezničili buňky s larvami. Dílo překryjte teplodržným materiálem, například surovou bavlnou, úlek zazátkujte, vložte napáječku s roztokem a úlek přemístěte alespoň tři kilometry od původního hnízda. Otevřete jej v noci.

Do otvoru pro vlet vložte listy, trávu nebo klacíky. Vchod čmelákům neucpěte, ale přinuťte je při opouštění hnízda překonávat překážku. Tím je totiž donutíte, aby byli pozornější a seznámili se tak s novým prostředím.

Následující ráno se vraťte na místo původního hnízda a čmeláky, kteří krouží kolem a hledají staré hnízdo, pochytejte a přemístěte do nového úlku. Na místo se vraťte během dne vícekrát, a pro jistotu i během několika dalších dnů.

Čmeláci jsou užiteční, nechte si je

Pokud jste narazili na čmeláčí hnízdo například pod hromadou dřeva, kterou budete potřebovat až v zimě, nebo se vám čmeláci uhnízdili na místě, kde vás nijak neobtěžují, hnízdo nepřemisťujte a určitě neničte! Čmeláci nejsou jako včely a vosy – nejsou nebezpeční a nijak vám na zahradě nebudou vadit.

Mít na zahradě hnízdo s čmeláky je navíc stále rostoucím trendem. Zahrádkáři, ale i drobní pěstitelé je na svých zahradách vítají pro jejich schopnost opylovat plodiny, které pěstují. Velmi se osvědčili i při opylování rostlin pěstovaných člověkem ve sklenících (rajčata a papriky, později i různé druhy ovocných stromů a jahody). Tento hmyz opyluje i za nepříznivých podmínek či chladu a všímá si méně hojných, ale blízkých zdrojů nektaru, což je výhoda oproti včelám. Proto je vhodné si na zahradě čmeláky nejen nechat, ale můžete je dokonce na svou zahradu přilákat.

Čmelák je zákonem chráněný živočich. Pro jakoukoliv práci s ním proto musíte mít povolení, které vám vydá odbor životního prostředí okresního úřadu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47