Psí tlapky potřebují zejména v zimě důkladnou péči, jinak pořádně bolí

 Mazlíčci 
14. prosince 2020 17:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chůze po zmrzlé půdě je pro mazlíčky náročná Depositphotos
Ošetřování chodníků i příjezdových cest k zimě patří. S tím však souvisí také materiál, který k ošetření ploch zvolíte. Ne každý je totiž vhodný pro packy čtyřnohých miláčků, kterým už samotná promrzlá zem nedělá dobře.

A když se k tomu ještě přidá posypový materiál, mohou mít vaši mazlíčci zaděláno na bolestivý problém.

Chůze po ledu bolí

Ačkoli se na první pohled může zdát, že jsou pejsci pouze rozmazlováni, není tomu tak. Každý pohyb venku se totiž pro vašeho chlupáče může stát velmi bolestivým a je tudíž vhodné těmto problémům předcházet. Vždyť, kdo by snesl například chůzi po ostrém povrchu tak, jako v případě pohybu pejska po ledu či zmrazcích.

Zraněný polštářek nechte ošetřit

Nejhorší pro pejsky je přitom právě to počasí, které na většině našeho území nyní venku panuje. Napadne sníh, během dne rozbředne a přes noc zase zmrzne. Lidem to nepřijde nijak divné, ovšem psí packy mají pocit, že doslova chodí po struhadle.

Ideální je, když je možné se takovým místům vyhnout a nechávat psa chodit pouze po trávě. Pokud však není zbytí a vy musíte takovouto trasu překonat, zkontrolujte potom pejskovi polštářky, zda se na nich nezranil. Pokud by měl tlapku zespod natrženou, je třeba navštívit veterináře, aby ránu zašil.

Když se potká se škvárou

Velmi zrádná je pro pejsky také chůze po prosolených chodnících, anebo po cestičkách ošetřených škvárou. Sůl totiž působí pejskům intenzivní bolest, která se projevuje tak, jako by ho zábly packy. Opak je však pravdou a váš čtyřnohý mazlíček se snaží ulevit si od bolesti.

Stejně je to v případě škváry, která často ulpívá na chloupcích mezi polštářky a pejska při každém nášlapu řeže. Ideální pro psí tlapky je jednoznačně pískový posypový materiál, který však není zrovna levnou variantou, proto jím ošetřuje chodníky málokdo.

Důkladná očista po každé procházce

Po každé procházce proto rozhodně pejskovi důkladně umyjte tlapky, abyste je zbavili soli i kamínků, a poté je zespod namažte mastným krémem, ideálně s přídavkem propolisu. A určitě nezapomeňte ani na prostory mezi polštářky. Právě tam často bývají ukrytá zranění, která mazlíčky velmi bolí. Čtěte také: Oblékání psa v zimě. Věčná otázka, na kterou není jasná odpověď.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve