Nedopouštějte se zbytečných chyb při mytí nádobí, které lidé opakují pořád dokola

 Dům 
16. prosince 2020 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nedělejte při mytí nádobí stále stejné chyby Pixabay
Mytí nádobí není žádná věda. Mnozí z nás se této činnosti věnují i několikrát denně. Možná ale právě proto, že tuto činnost považujeme za samozřejmost, u ní stále opakujeme stejné chyby pořád dokola.

Umývání nádobí je tak samozřejmá záležitost, že ani nikoho nenapadne, že u ní může chybovat. Přesto se však mnohdy nevědomky dopouštíme chyb, jejichž odstraněním bude nádobí čistší, práce snazší a celý proces může být finančně méně náročný.

Jak si mytí nádobí usnadnit

Mytí nádobí může pro někoho představovat nervy drásající činnost, některým problémům však lze snadno předcházet. Častou chybou totiž je, že se nechá špinavé nádobí ležet ve dřezu příliš dlouho a zbytky jídla jdou pak dolů o poznání hůř.

Tomuto problému lze předejít například tím, že nádobí umyjete ihned poté, co ho použijete. Zbytky jídla tak nestihnou zaschnout a jdou snadno umýt. Pokud není možné umýt nádobí hned, nechte ho odmočit. Stačí do něj nalít trochu vlažné vody a přidat kapku saponátu. Vše pak půjde snadno umýt i pomocí obyčejné houbičky. Stejný postup lze aplikovat také v případě připálených hrnců a pánví.

Příliš mnoho saponátu

Opravdu jen málokdo se zabývá tím, jaké je doporučené dávkování saponátu. Na houbičku ho dáváme jen tak „od oka“. Většinou ho ale používáme zbytečně moc, aby vše pořádně pěnilo. Nikterak se tím však nezvýší efektivita mytí, navíc saponáty obsahují velké množství chemických látek a riskujeme, že se tak dostanou i do našeho jídla.

Kromě toho, že můžeme utrpět i my sami, trpí tím rovněž naše peněženka. Jednak spotřebujeme víc saponátu samotného, dále je také potřeba všechno nádobí více oplachovat, čímž vyplýtváme také spoustu vody.

Houbička a utěrka s námi nebudou na věky

Dalším problémem je také to, že nevěnujeme patřičnou pozornost houbičce na mytí, přestože se jedná o jeden z nejšpinavějších předmětů v naší domácnosti. Pokud používáte jednu houbičku až do chvíle, než se prakticky rozpadne, pak vězte, že její vlhké prostředí je doslova ráj pro bakterie a zárodky nejrůznějších plísní. Po použití takové houbičky zkrátka nemůže být nádobí opravdu čisté.

Rozhodně nemusíte houbičku měnit jednou za týden, jen je potřeba mít tato rizika na paměti a snažit se jim předcházet. Pomůže už to, když po každém mytí houbičku pořádně opláchnete, vyždímáte a uložíte na suché místo, kde pořádně proschne. Bakterie také dokážete zahubit tím, že dáte houbičku na půl minuty do mikrovlnky, nebo ji přelijete horkou vodou.

Stejně tak není radno zanedbávat utěrky. Pokud je nenecháte pořádně proschnout, také se v nich zalíbí bakteriím. Můžete potom nádobí leštit sebevíc, ale po utření zanedbanou utěrkou bude opět plné bakterií. Kromě pravidelné výměny utěrky si můžete pomoci například tím, že si dáte do kuchyně utěrku navíc, která bude sloužit pouze k utírání rukou, aby ta na nádobí přišla do styku skutečně jen s nádobím.

Očistu si zaslouží i dřez

Pravidelné mytí si zaslouží také váš dřez. Podobně jako v případě zanedbané houbičky totiž nedosáhnete dokonale čistého nádobí, pokud ho budete odkládat do znečištěného dřezu. I v tomto případě se bakterie, které se usadily ve špinavém dřezu, dostanou i na umyté nádobí a celý proces mytí byl tak v podstatě zbytečný.

Optimální je, když vždy při mytí nádobí umyjete také celý dřez, ale postačí i menší intenzita. Na pravidelnou údržbu nezapomínejte ani v případě, že používáte myčku. I tu je potřeba jednou za čas umýt. Jak na údržbu myčky, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008