Kdo nechal v jezírku ryby, musí se o ně postarat. Nevhodnou péčí je můžete zahubit

 Zahrada 
14. prosince 2020 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O jezírko je třeba pečovat i v zimě Depositphotos
Kdo má na zahradě jezírko a nechává v něm ryby přes zimu, bude se muset o šupináče dobře postarat. Jen tak zamezí zbytečnému úhynu.

Ať máte jezírko velké, či malé, je nutné jej vždy před zimou zbavit organických nečistot, které by se přes zimu ve vodě rozkládaly, ubíraly by kyslík ve vodním sloupci a nádrž otravovaly hnilobnými plyny. Musíte z něj odstranit napadané listí, velké trsy řas, bláto a kal na dně jezírka. Práci vám usnadní jezírkový vysavač, ale zvládnete to i bez něj jen se síťkou v ruce.

Čerpadlo nesmí vířit vodu u dna

Pokud máte objem jezírka větší než 10 m3, používejte v zimě na rozmrazování vody v jezírku speciální čerpadla, nebo použijte vzduchování do jezírka. Vždy však dbejte na to, aby vzduchovací kameny či samotné čerpadlo nevířilo vodu u dna jezírka, kde rybičky (alespoň většina druhů) zimují. Obavy, že byste cirkulací ochladili a promíchali vodu, čímž byste rybám prokázali medvědí službu, u tak velkých nádrží mít nemusíte.

U malých jezírek jsou lepší topítka

U malých jezírek do objemů 10 m3 zvažte, zda by nebylo lépe použít topítko do jezírka. Topná tělíska na rozdíl od vzduchování vodu nevíří, ale přímo ji ohřívají. Nedojde k vychlazení vody v jezírku, takže ryby budou mít mnohem větší šanci, že zimu přežijí bez úhony.

Topná tělesa do jezírka jsou vhodná i tehdy, pokud je v jezírku příliš malá hloubka - maximálně 1 metr. I zde jsou obvykle topítka užitečnější než vodu vířící zařízení, jako jsou čerpadla nebo vzduchování

Jak je to s krmivem

Při poklesu průměrné teploty pod 15 °C snižujte množství krmiva, abyste nezatěžovali trávení ryb. Klesne-li teplota pod 10 °C, nekrmte je. Rybky se ukládají k zimnímu spánku a potravu přestávají přijímat. Nekrmte v zimě zlaté rybky, jeseny ani karasy. I oblíbení Koi kapři ztrácejí v zimě o potravu zájem a jejich aktivita se výrazně zpomaluje, organismus se připravuje na zimu.

Teplota vody 10 °C není žádné dogma. Pokud pečlivě sledujete chování ryb, samy vám "řeknou", kdy a kolik krmiva před zimou podávat. Je ale velmi důležité se vyvarovat překrmení a případné granule navíc ihned z jezírka odstranit. Krmit přestaňte až při dlouhodobém poklesu teploty a po celou zimu potom Koi kapry nekrmte, a to ani při případném krátkém oteplení. Z trávicího traktu ryb se totiž v období zimního útlumu ztrácí trávicí enzymy. Krmením v této době byste jim naopak mohli ublížit.

Chováte-li společně s Koi v jednom jezírku také jesetery, platí, že je musíte přestat krmit zároveň s Koi. Jeseterovité ryby jsou sice uzpůsobeny na přijímání omezeného množství potravy i přes zimu, ale Koi by krmení během zimy mohlo způsobit vážné zdravotní problémy.

Vytvoření nezamrzajícího otvoru v ledu

U jezírek, stejně jako u přírodních vodních nádrží, slouží vodní hladina jako oboustranná membrána, přes kterou prostupují plyny obsažené ve vodě i ve vzduchu. Pro úspěšné zimování vašich ryb je nutné z důvodu přístupu vzduchu a naopak odventilování jedovatých plynů udržovat část hladiny bez ledu. Je však naprosto špatné otvor v ledu vysekávat, vyřezávat nebo rozbíjet. Hluk a otřesy rybám velmi vadí, nehledě na možnost protržení fólie. Velikost otvoru v ledu se řídí objemem jezírka a počtem ryb. Otvor lze vytvořit mnoha způsoby, například použitím vzduchovacího kompresoru, čerpadla či topítka. O tom, jak se v jezírku zbavit řas bez chemie, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít