Houbařit můžete po celý rok, i nyní v zimě. Prozradíme, kdy a kam vyrazit

 Ostatní 
15. prosince 2020 16:04 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Čerstvé houby můžete nasbírat i v zimě Pixabay
Pokud jste letos nepodcenili sběr hub v hlavní houbařské sezoně, tak teď máte nasušenou a zamraženou dostatečnou zásobu i na zimní vaření. Ovšem i v zimě můžete vyrazit do lesa s košíkem a nasbírat si houby čerstvé.

Houbařit nemusíte jen od jara do podzimu, jako to dělá většina lidí. Na houby můžete chodit po celý rok, i nyní v zimě. Pokud tedy neklesnou teploty hluboko pod nulu, můžete vyrazit s košíkem do lesa a objevit kouzlo zimního houbaření.

Kdy a kam vyrazit

Nejvhodnější dobou pro zimní houbaření je čas oblev, kdy se teploty pohybují okolo nuly, nebo jsou i lehce vyšší. Pokud bude venku mrznout, neporostou ani zimní houby. Stejně jako u ostatních hub i u zimních druhů platí, že pokud venku přemrznou, tak po rozmrznutí už nejsou vhodné ke sběru a konzumaci.

Jelikož v zimě rostou prakticky výhradně jen dřevokazné houby, bude potřeba hledat na místech, kde se nacházejí spadané kmeny, pařezy či vzrostlé stromy, na kterých se takovým houbám daří nejvíce. Optimální jsou listnaté lesy, louky a remízky.

Jelikož zimní houbaření není příliš rozšířeno, pokud se odhodláte a vyrazíte, máte velkou šanci, že budete úspěšní. Pravděpodobně totiž nikdo houby před vámi nevysbírá.

Nejoblíbenější zimní houby

Při zimním houbaření můžete nalézt například hlívu ústřičnou, která je velmi oblíbená zejména pro své léčivé účinky. V kuchyni ji pak můžete využít takřka k čemukoli, pokrmy ovoní svým výrazně houbovým aroma a její chuť je mírně nasládlá. K nalezení je nejčastěji na odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat také doma. Jak na to, se dočtete zde.

Druhým zimním favoritem je penízovka sametonohá, která někdy bývá nazývána také jako „vánoční houba“, jelikož právě v období vánočních svátků bývá k nalezení. K nalezení bývá v trsech na kmenech spadaných i živých listnatých stromů. Je velice odolná, jako jedné z mála hub jí nevadí přemrznutí, a můžete ji nalézt i pod sněhem. Pro svou výraznou a příjemnou chuť a vůni se penízovka nejvíce hodí do polévek.

V zimě si můžete nasbírat také čerstvé Jidášovo ucho. To roste hojně po celý rok, především na odumřelém dřevě bezu a akátu. Jidášovo ucho oceníte nejvíce při přípravě jídel inspirovaných asijskou kuchyní, ve které se tato houba velmi často používá. Je však také výtečná jako součást salátů, polévek či nejrůznějších houbových směsí.

Zimní speciality

Vedle oblíbených hub, které často kupujeme i v obchodě, můžeme v zimě nasbírat i skutečné speciality. Čirůvka dvoubarvá je například skvělá pro naložení do sladkokyselého nálevu a má také skvělé účinky na vaše zdraví. Najdete ji především na loukách, kde ji poznáte podle toho, že v trávě vytváří takzvané čarodějné kruhy. Čirůvka totiž podporuje růst trávy, která tak vytváří kolem houby i v zimě zelené půlkruhy. Dále ji poznáte podle světle hnědého klobouku a fialové masité nohy.

Pařezník pozdní je poněkud vzácnější houba, kterou si můžete nejčastěji splést s hlívou ústřičnou. Najdete ho na kmenech tlejících i živých listnatých stromů, na kterých nejčastěji roste ve skupinkách. Má velmi charakteristickou nahořklou chuť a nejvíce se hodí k naložení či přípravě houbového guláše.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod