Orchideje potřebují přes zimu jinou péči. Hlavně pozor na zálivku

 Dům 
30. prosince 2020 18:20 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Orchideje jsou ozdobou každého interiéru Pixabay
Orchideje jsou nádhernou ozdobou každého interiéru. V zimě však potřebují zcela odlišnou péči než během roku.

Orchideje jsou velice oblíbené květiny. Svými rozmanitými květy dokáží ozdobit snad každý interiér. Ne každému se však daří s jejich pěstováním. Někdy bývá na vině i špatná péče, především v zimním období. Co tedy tyto krásky potřebují?

Méně vody 

Orchideje, stejně jako jiné pokojovky, potřebují přes zimu mnohem méně vody. Bohatě stačí, pokud je budete zalévat jednou za deset dní. V žádném případě je ale nenechávejte stát ve vodě. Mohou se nachladit nebo dostat plíseň. Rostlinu i s květníkem ponořte na deset minut do misky s vodou a poté ji vyjměte. Voda by neměla být studená, ale ideálně vlažná. Orchideje jsou totiž velmi citlivé na chlad.

Pozor na průvan

Pokud máte doma kvalitní okna, která skutečně dobře izolují, můžete nechat orchidej i během zimy na okenním parapetu. Jinak ji raději dejte mimo okno, protože květiny jsou citlivé na průvan a mohla by se nachladit a uhynout. Stejně tak dávejte pozor během větrání, aby na květinu nešel přímý chladný vduch a průvan. Nemáte-li jinou možnost, obalte květník do plastového obalu, který ji ochrání před chladem. Stejně tak se snažte zamezit průvanu, který proniká srkze vaše okna, třeba pomocí zarážek, které se hodí k oknům i ke dveřím. Jak si vyrobit jednoduché zarážky, jsme psali zde.

Zvyšte vlhkost vzduchu 

Problémem většiny interiérů během zimy je jejich suchost, protože se hodně topí. Orchidej však pro svůj růst a kvetení potřebuje přesný opak - vlhkost. Orchidej bez správné vlhkosti mohou také napadnout škůdci. Proto se snažte během zimy zvýšit vlhkost interiéru pomocí zvlhčovačů nebo misek s vodou, které můžete rozmístit na radiátory.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve