Jak pečovat o psího seniora, aby žil co nejdéle

 Mazlíčci 
12. června 2020 07:37 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Staří psi potřebují speciální péči  Pixabay
Staří pejsci jsou jako staří lidé. Začínají se jim ozývat zdravotní problémy. Proto je potřeba starat se o jejich potřeby trochu jinak, než tomu bylo před lety. Aby váš domácí mazlík žil co nejdéle, dodržujte několik pravidel, která prodlouží jeho spokojený život.

Kdy se stává pes seniorem? Na otázku neexistuje jednotná odpověď. Každé plemeno se v průměru dožívá trochu jiného věku. Obecně však platí, že čím je pes větší, tím rychleji stárne. Novofundlandský pes se například dožívá zhruba osmi až deseti let. Do důchodu se tedy dostává okolo pátého až šestého roku života.

Čivava se stává seniorem až okolo desátého roku života. Ani to však není přesné. Vždy záleží na tom, jakou v průběhu života dostával chlupáč péči, jak se stravoval a jak byl fyzicky aktivní. Proto je potřeba vědět, jak o svého pejska pečovat, aby se dožil co nejvyššího věku.

Artritida

Mezi nejčastější zdravotní komplikace všech psů patří artritida. Pejsek přestane být aktivní jako dřív. Raději leží, přestává mít rád oblíbené aportování, těžko hledá pozici na spaní, takže často mění místa. Neustále se převaluje. Nechuť k pohybu vede ke zhoršování fyzičky.

Musíte objevit takové aktivity, které vašeho miláčka budou bavit i s těmito potížemi. Pohyb, i když pro něj není příjemný, je důležitý. Čím méně se bude váš pes hýbat, tím budou problémy hlubší. Nesmíte to však přehánět. Dlouhé procházky již zkrátka možné nebudou.

Potíže se zuby

Stejně jako lidi i pejsky trápí potíže se zuby. Obzvláště, pokud se po dobu života zanedbávala ústní hygiena. Zubní parodontózou trpí i čtyřnozí chlupáči. Hrozí jim bolestivé záněty, které vedou ke ztrátě chrupu. Navštivte veterináře, který vám ukáže, jak o chlup zvířete pečovat. Chlupáčovi budete muset čistit zuby s pomocí speciálních past a pamlsků. Nenechejte zajít problémy zubů příliš daleko. V pozdním věku psů odpadá možnost anestezie při dentálních zákrocích.

Stravovací návyky

Mezi další nejčastější potíže patří obezita a následné komplikace, které jsou s ní spojené. Špatná strava dokáže postupně zhoršovat funkci orgánů. Nikdy není pozdě na změnu jídelníčku, i když jste byli zvyklí občas dát mazlíkovi něco ze stolu. Dieta dokáže zpomalit příchod obtíží. Na základě krevních testů u zvěrolékaře zjistíte, co vašemu psovi chybí.

Následně dostanete rady, jak potřebné živiny doplnit a jaké krmivo mu dávat. Mezi oblíbené patří speciální granule pro psí seniory. Sice nepůjde o žádnou laskominu, ale tělu se uleví. A váš mazlík s vámi stráví mnohem déle času, než když bude olizovat talíře od omastku. Vašemu parťákovi prospěje sezonní zelenina.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008