Zima je pro řez jabloní a hrušní ideální čas. Na co dát ale pozor, abyste stromům neublížili

 Zahrada 
26. ledna 2021 09:17 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jádrovinám zimní řez prospívá Depositphotos
Pokud máte na zahradě hrušně nebo jabloně, které je třeba prořezat, učiňte tak rozhodně během zimy. Právě v tomto chladném období totiž jádroviny snesou i radikálnější prořezání daleko lépe než v době vegetace.

Řez hrušní a jabloní se obvykle provádí v době od prosince do jara. Právě v této době se moc nevyskytují choroboplodné zárodky, které jinak mohou napadat čerstvě vzniklou ránu ve dřevě. Další velkou výhodou je, že v zimním období je koruna obnažená a jde tak dobře vidět její strukturu, což ulehčuje rozhodnutí, které větve odstranit a které ponechat.

Které dřeviny ocení zimní řez

Mějte vždy na paměti, že ne všem ovocným dřevinám zimní řez svědčí. Je vhodný spíše pro jádroviny, pro peckoviny je naopak nevhodný. V tomto případě spíše počkejte až na dobu, kdy stromy začnou rašit nebo když už začnou nakvétat. Naopak vrhnout se můžete na jabloně, hrušně, keře rybízu, angreštu, josty, maliníky i ostružiníky.

Není zima jako zima

Přesto, že se zimní řez jádrovin doporučuje v zimním období, je třeba konkrétní termín dobře naplánovat. Nikdy se do něj nepouštějte v době, kdy je rtuť teploměru hluboko pod bodem mrazu. Pletiva rostlin totiž tuhnou a při teplotě pod pět stupňů Celsia značně vzrůstá riziko rozdrcení pletiv na ráně, která se pak mnohem hůře hojí. Je proto třeba vybrat si pro práci bezmrazý den, ideálně v době, kdy zima pomalu končí, tedy v únoru nebo březnu.

Prosvětlete korunu

Je samozřejmé, že každý typ stromu vyžaduje trochu jiný řez. Obecně se ale dá říct, že je dobré korunu prosvětlit, aby byla lépe přístupná pro vzduch a světlo. Plody i samotnou dřevinu tak budou mnohem méně napadat choroby a škůdci kvůli lepšímu proudění vzduchu a plody budou mnohem kvalitněji dozrávat. Při zimním řezu můžete také odstranit výhony viditelně napadené padlím, nebo likvidovat zimní hnízda škůdců apod.

Sledujte rozložení koruny

Než se pustíte do práce, dobře si z odstupu prohlédněte rozložení celé koruny. Pokud si myslíte, že prořez stromu je jen kosmetická záležitost a že bude stačit zkrátit větve o pár centimetrů, jste na omylu. Aby byl řez opravdu účelný, měl by být přiměřeně radikální.

V každém věku ovocné dřeviny je třeba se zaměřit na různé aspekty. Prvních několik let po výsadbě je řez poměrně radikální, účelem je zapěstovat korunku. Poté následuje udržovací řez, který má spíše sanitární funkci, to znamená, že odstraňujete větve konkurující terminálu, větve s nevhodným úhlem nasazení, větve poškozené a napadené. V poslední fázi života ovocného stromu je vhodné provádět řez zmlazovací, který je poměrně radikální a jeho účelem je vyprovokovat tvorbu nového plodného obrostu.

Technika řezu

Co se týká samotného řezu, rána by měla být vedena takzvaně na větevní kroužek, který najdete v místě nasedání větve nižšího řádu na větev řádu vyššího. Jednoduše řečeno větevní kroužek je vždy tam, kde se jednotlivé větve větví. Řez by neměl zasahovat příliš hluboko do kroužku, rána se pak ani zde nezahojí.

Pokud se chystáte řezat silnější větve, proveďte řez na třikrát. Nejprve provedete řez zespodu odstraňované větve, blíže k větevnímu kroužku, potom provedete řez z vrchní strany dále od větevního kroužku a větev odstraníte. V posledním kroku odstraníte tzv. věšák, který vám zůstal.

Slabší větve s viditelnými pupeny zakracujte vždy na pupen směřující ven z korunky, abyste ji nezahustili.

Nástroje musejí být čisté a ostré

Při řezu vždy používejte čisté a dobře nabroušené nástroje. Budou se vám hodit nejen kvalitní zahradnické nůžky, ale i pilka s otočným listem, která vám usnadní přístup do úzkých rozvětvení, a ostrý zahradnický nůž na zahlazení roztřepených ran. Pro přístup do vyšších pater koruny použijte teleskopické nůžky. Po ruce můžete mít i stromový balzám, kterým ránu zatřete. O tom, jak zahradnické nářadí snadno zbavit rzi, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve