Kadeřavost broskvoní může ohrozit úrodu. Braňte se včas

 Zahrada 
05. března 2020 07:39 / Veronika Prášilová
  5
📷
4 fotografie v galerii
Stromy si teď žádají pozornost Depositphotos
Máte sad nebo zahradu s ovocnými stromy? Pak se již jistě připravujete na jejich prořez. A jestli máte i broskvoně, měli byste je ošetřit proti takzvané kadeřavosti, jež může zapříčinit poškození plodů a s tím spojenou špatnou úrodu.

A tento čas nastane již velmi brzy, konkrétně tehdy, když se na broskvoních objeví první pupeny a teplota se přehoupne přes 7 stupňů Celsia.

Na nůžkách nešetřete

Máte-li na zahradě ovocné stromy, které se chystáte ořezávat, použijte rozhodně kvalitní nůžky. Jednak vám mohou usnadnit náročnou fyzickou práci, a také u nich nehrozí, že strom nenávratně poškodíte. Myslete na to, že jejich ocel má být dostatečně ostrá a následný řez perfektně hladký.

Řezy je nutné ošetřit

Jakmile stromy ořežete, nezapomeňte každou otevřenou ránu, která na nich vznikne, řádně ošetřit. Základem je balzám s disperzní složkou, který zabrání tomu, aby do stromu pronikly dřevokazné houby, které by jej mohly poničit. Nevynechejte přitom jediné místečko, které jste pilkou či nůžkami zasáhli. Více o prořezávání ovocných stromů se dozvíte zde.

Prevencí k vyšší úrodě

Včasné řezy rozhodně nepodceňujte, protože zakládají na bohatou úrodu stromu nejen v této sezoně, ale i v následujících letech. A je jedno, zda se jedná o řez omlazovací, výchovný nebo takzvaně udržovací. Pomalu se také můžete pustit do prořezání vinné révy. Stejně jako určitě nezanedbejte ošetření některých stromů proti kadeřavosti, typicky broskvoní.

Nepropásněte správný čas

Ačkoli se může zdát, že je na to ještě brzy, opak je pravdou. Kadeřavost napadá broskvoně velmi časně zjara, a to právě v období, kdy je přes den nádherně slunečno a v noci se ještě objeví mráz, a z listů jsou viditelné jen jejich pupeny. Právě to je známkou toho, že je třeba strom ošetřit správným postřikem, který nám stromy před touto nemocí ochrání. Tento postup pak můžete ještě za pár týdnů v případě dlouhého jara zopakovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve