Morče je skvělý mazlíček nejen pro děti. Takto se od sebe liší jednotlivá plemena

 Mazlíčci 
22. ledna 2021 17:27 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Morče je nenáročný a mírumilovný tvor Depositphotos
Morčátka neboli Guinejská prasátka patří mezi oblíbené mazlíčky, a to jak mezi dospělými, tak v rodinách s dětmi. Na chov jsou morčata považována za velmi nenáročná, pohodová a mírumilovná zvířata. Jestliže ještě váháte nad pořízením tohoto malého chlupáčka, rozhodně si nenechte ujít náš článek o nejoblíbenějších plemenech.

Morčata se řadí mezi společenská zvířata, proto pokud se pro jejich chov rozhodnete, zvažte, zda rovnou nepořídit alespoň dvě. Dvě samice se mezi sebou budou snášet dobře a samci kupodivu také. Tedy pokud mezi ně nedáte i samičku. Vždy se však při jejich koupi obraťte raději na chovnou stanici. Předejdete tak mnoha nepříjmnostem.

Rozhodnete-li se pouze pro jedno morče, mějte na vědomí, že mu budete muset nepřítomnost jeho zvířecího parťáka vynahradit sami, aby nestrádalo. Každodenní mazlení a hraní pak musí být samozřejmostí, a to několikrát denně. To je potřeba si uvědomit a počítat s tím, že morče žije šest, ale klidně i deset let. Teď je ovšem otázka, jaký druh vybrat.

Morče plemene rex

Je jedním z nejoblíbenějších plemen morčat, které však není v našich končinách tolik rozšířené. Morčata plemene rex mají krátkou, lehce zvlněnou srst bez podsady, která roste kolmo od těla.

Rozetové morče

Tato morčátka působí rošťáckým dojmem, jelikož jsou neustále rozcuchaná, rozčepýřená. Mají středně dlouhou srst, která je pevná a tvrdá, podobná štětinám. Podle standardu plemene by měly být rozety rozmístěny po celé ploše těla pravidelně. Na čele mají rozetová morčata díky rozcuchu ofinku.

Hladkosrstý krasavec

Hladokosrstá morčata mají krátkou hustou srst, která nikdy není delší než tři centimetry. Srst je lesklá, dobře přilehlá k tělu a je velmi nenáročná na údržbu. To dělá z hladkosrstého plemene jedno z nejoblíbenějších plemen morčat vůbec.

Crested

Americký či anglický crested se vyznačuje výraznou chocholkou na hlavě. Americký crested má chocholku vždy bílou, na rozdíl od anglického, který má chocholku v barvě ostatních chlupů na těle. Srst je kratší tří centimetrů, krátká, hustá a pevná.

Texel

Morčátko texel je ojedinělé svou srstí, která je zvlněná, krepovitá a jednotlivé její pramínky vytvářejí spirály. Srst navíc dorůstá do délky až dvaceti centimetrů, roste, stejně jako u rexe, kolmo od těla a je krásně hustá a lesklá. Péče o toto plemeno je kvůli nutné a pravidelné úpravě srsti již náročnější.

Peruánec

Stejně tak i peruánskému morčeti dorůstá extrémně dlouhá srst o délce až dvacet centimetrů. Na rozdíl od morčete plemene texel je však hladká a rovná. Na zádech má však dvě rozety, díky kterým roste srst v těchto místech obráceně směrem k hlavě. Menší rozetku má i na čele, kde srst vytváří rošťáckou ofinku. Jak u předchozího plemene, tak u peruánského morčete je nutné se o srst pravidelně starat, pročesávat ji, a to nejen kvůli hezkému vzhledu, ale především kvůli odstraňování staré srsti, špíny a chuchvalců.

Skinny

Tzv. nahatá morčata jsou kvůli absenci srsti vhodná i pro alergiky. Někteří jedinci mají i pár chloupků na nose, uších nebo nožičkách. Péče o srst tudíž odpadá, ale místo toho je potřeba starat se o kůži morčete. Když jej chcete vzít v létě například ven, nemůžete se vypravit bez řádného namazání morčete opalovacím krémem. Také mají rádi domečky s fleecovou dečkou, aby se při spánku dostatečně zahřáli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve