Pohrajte si s optikou a dejte malému bytu nový rozměr

 Dům 
15. února 2021 09:15 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Světlé barvy působí vzdušně a otevřeně Depositphotos
Zdá se vám váš byt malý a cítíte se v něm stísněně? Pokud se nechystáte stěhovat do většího, existuje poměrně jednoduché řešení, které může vaše nepříjemné pocity zmírnit.

Řešení je jednoduché, stačí trochu zakouzlit s barvami a zrcadly.

Kouzlete s barvami

Malým bytům pomohou světlé barvy. Ideální je, pokud všechny stěny vymalujete stejně, nejlépe bílou, krémovou či smetanovou barvou. Zvolit můžete i lehké pastelové odstíny. Podstatou je, že světlé stěny odrážejí světlo, takže prostor působí otevřeně a vzdušně. Z toho je také jasné, že tmavé barvy přispívají k pocitu stísněnosti, protože světlo pohlcují a prostor opticky zmenšují.

A když už budete u sjednocování stěn, udělejte to samé také s podlahou. Nerozbíjejte prostor různými druhy povrchů a dekorů, ale dejte si do bytu barevně i druhově jednotnou podlahu. Díky tomu bude prostor kompaktní a opticky se zvětší.

Vhodné stínění

Oprostěte se také od záclon a závěsů, které v sobě jednak drží prach, a navíc také prostory významně zastiňují. Sáhněte raději po roletách či žaluziích, případně okno opatřete fólií, která vám zajistí uvnitř soukromí, ale zároveň svými vlastnostmi do prostoru propustí dostatek světla. Nabízí se i venkovní žaluzie, o jejichž výhodách se dočtete zde.

Kouzlení se zrcadly

Další vychytávkou do malých bytů je umístění zrcadel. Pokud zrcadlo instalujete například naproti oknu, zajistí vám odraz venkovního prostoru, takže jednak opticky zvětší prostor a zároveň vám elegantně vyřeší absenci obrazu. Stejně si můžete pomoci také v malé koupelně, v níž by nemělo chybět co největší zrcadlo.

Odlehčete prostor

Naopak to v malých bytech nepřehánějte s dekoracemi. Raději zvolte jeden dominantní kus, který umístěte na stěnu, než několik menších obrázků, které vizuálně prostor rozbíjí. Skvělou službu vám udělají například nástěnné samolepky s motivem krajiny či zajímavé velké hodiny.

Hra světel

Nezapomeňte prostor také dostatečně osvětlit, k čemuž vám dopomůže více svítidel rozmístěných v rozích. Nikdy se neuchylujte k instalaci pouze centrálního lustru. Skvělou službu vám přinesou například jednobarevné žárovky, které se zavěšují na stromek. Ty můžete natáhnout podél poličky či skříňky. Pamatujte, že malý prostor byste nikdy neměli přehltit věcmi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve