Permakultura. Co to je efektivní zahradničení a na co si dát pozor

 Zahrada 
14. února 2021 08:42 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Pěstovat lze i bez chemie Pixabay
Zahradničení bez chemie je zvláště důležité v užitkové zahradě, která vám funguje jako zásobárna potravy pro celou rodinu. Vypěstovaná zelenina není zatížená žádnými chemickými rezidui z chemických postřiků. Skvěle chutná a vás potěší i způsob, kterým jste ji vypěstovali. Nechte se inspirovat zahradnickými vychytávkami, které by vám mohly zahradničení usnadnit.

Permakultura vychází z ekologického zahradničení. Toto zahradničení není škodlivé pro životní prostředí a umožňuje i maximální požitek pro užitečné živočichy. Pro aplikaci permakultury do praxe nepotřebujete mít vystudovaný žádný ekologický obor, jedná se o jednoduché pěstování bez chemie. Ekologické zahradničení chytne každého zahradníka a věřte, že na své zahradě budete vymýšlet nové vychytávky, které vás budou bavit.

Efektivita na prvním místě

Názor, že permakultura je určená pro líné zahradníky, vychází z toho, že se na těchto zahradách hospodaří efektivně, takže výsadbám není nutné věnovat až tolik péče. Na nějaký plevel se tu moc nehledí, výsadby jsou zahuštěné, růst plevele ani moc neumožňují. Mulčovací materiály, které najdete na květinových i zeleninových záhonech, musejí mít ekologický charakter. Permakultura je založená na efektivním hospodaření, které musí být maximálně účelné. Vše, co děláte, vede k ušetření vody, práce a půdy.

Specifický zahradní design

Pro milovníky okrasných zahrad s nízkým sečeným trávníkem a vypletými květinovými záhony působí permakulturní pojetí zahrad jako neskutečný nepořádek. Pokud chcete, aby ekologická zahrada působila zajímavě, je třeba trošku plánování a krásné dílo vznikne raz dva. 

Co na permakulturní zahradu nepatří

Pro permakulturní zahradu jsou typické prvky, které se stále opakují. Mezi ně patří květnaté louky, trávníky, vyvýšené zeleninové záhony, vodní prvky, volně rostoucí živé ploty, bylinkové záhony. Tyto zahrady lze chápat jako užitkové, protože jsou schopny rodině poskytnout většinu potravin, které rodina během roku spotřebuje. Úspěch závisí na velikosti pěstební plochy a také na zdatnosti hospodáře.

Zeleninová zahrada

V zeleninové zahradě nesmí chybět vyvýšené záhony. Je jedno, jak je vytvoříte. V jejich jádru mohou být uloženy kmeny dřevin, které absorbují vodu, kterou pak zásobují rostliny během sucha. Protože se zde nepoužívají chemické postřiky, které by si poradily se škůdci, raději vysejte více sadby, díky čemuž budou únosné některé ztráty. Záhony co nejvíce mulčujte, zamezíte zaplevelení i ztrátám vody. V naprosté většině permakulturních zahrad se nemusí zalévat. V případě opravdu mladých rostlin můžete na zálivku použít dešťovou vodu, kterou schraňujte v podzemních jímkách. Dále čtěte: Zužitkujte kuchyňské odpadky a kompostujte i v zimě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod