Pomozte ptákům přečkat mrazy, vyrobte jim jednoduchou lojovou kouli

 Zahrada 
11. února 2021 11:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lojové koule poskytnou ptákům potřebnou výživu Pixabay
Přituhlo. Je proto nejvyšší čas začít přikrmovat venkovní ptáky. Skvělou výživu jim poskytne lojová koule plná semínek. Nejlépe taková, kterou si vyrobíte doma.

Lůj láká především ptačí druhy, které se na jaře a v létě živí hmyzem – sýkorky, mlynaříky, brhlíky, červenky, strakapoudy a další. Proto byste během zimního přikrmování neměli zapomínat i na něj a vedle dalších semínek a oříšků poskytnout ptákům i lojovou kouli plnou dalších dobrot.

Pozor na síťky

Lojové koule jsou obvykle dostání i v praktických síťkách, které stačí jen zavěsit. Jenomže to může mít jedno úskalí. Pokud prázdnou síťku hned nevyhodíte, může ji odvát vítr, a stát se tak nechtěnou pastí pro celou řadu zvířat, která se do ní snadno mohou zamotat nebo ji i pozřít (například psi), jelikož lůj jim bude lákavě vonět. Proto je určitě lepší si takovou kouli vyrobit a použít na jejich zavěšení ekologičtější materiály.

Plná dobrot

Výroba takové koule není složitá a snadno do ní můžete zapojit i vaše ratolesti. Společně s nimi pak můžete pozorovat a určovat všechny opeřené návštěvníky, kteří k vám zavítají na krmítko. A věřte, že málo jich nebude.

Suroviny 

  • hovězí lůj (vepřový neberte, ptákům nedělá dobře)
  • různá semena (slunečnice, řepka, mák, len, proso, obiloviny, kukuřice, travní semena...)
  • ořechy (nepražené a nesolené)
  • hrozinky, ovesné vločky...
  • borovicové šišky nebo skořápky od kokosového ořechu
  • provázek

Jak na to

Syrový lůj nakrájejte na kostky, vložte do hrnce, mírně podlijte vodou a vyškvařte. Měl by mít světle žlutou barvu, jako přepuštěné máslo. Lůj poté sceďte a nechejte vychladnout, ale do doby, aby byl stále tekutý. Během té doby můžete k šiškám nebo kokosovému ořechu připevnit provázky. Do směsi poté vsypejte semena i oříšky a další přísady, promíchejte a ponořte do ní šišky či ořech. Takto obalené dejte na chvíli odležet a poté hmotu rukama pečlivě vmačkejte tak, aby se všechny ingredience dostaly co nejhlouběji a vešlo se jich tam tak víc. Případně znovu ještě ponořte. Nakonec nechejte vše zcela ztuhnout a poté zavěste na větve stromů nebo vložte do krmítka. Pokud jej doma ještě nemáte, vyrobte si vlastní. Návod, z čeho všeho lze vyrobit jednoduchá krmítka jsme psali zde

Nechutná jim?

Nic si z toho nedělejte, pokud se ptáci z počátku loje ani nedotknou. Obvykle to bývá proto, že jej ještě neznají a může jim chvilku trvat, nežli ho ochutnají. Pak už ale bude mizet opravdu rychle. Semínka uvnitř totiž budou měkčí a lákavější pro ptáky, kteří by jindy s nimi museli v zobácích zápasit.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008