Hnojit či nehnojit a jak na péči o pokojovky v zimě

 Dům 
31. prosince 2019 08:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby pokojovky prospívaly, potřebují správnou péči i v zimě Depositphotos
O pokojovky je potřeba pečovat nejenom přes léto, ale také přes zimu, svátky nevyjímaje. Víte, co dělat, a také čemu se naopak vyhnout? Poradíme vám.

Každá pokojovka vyžaduje zcela jiný druh péče. Jedna potřebuje dostatek světla, jiná je zase háklivá na zálivku. Proto je dobré před každým nákupem pokojových rostlin vědět, na které místo ji chcete umístit, jaké možnosti váš byt nabízí, zda máte děti nebo domácí mazlíčky i to, zda máte dostatek času se o ně starat.

Ani studená, ani teplá

Bez správné zálivky by vaše květiny trpěly. Velká většina druhů preferuje měkkou vodu. Ideální vodou je dešťová, ale bohatě postačí i odstátá kohoutková. Pamatujte si, že rostliny nikdy nezaléváme příliš studenou vodou. Ideální teplota je o něco málo menší než pokojová. Důležité pravidlo zní, že květiny byste neměli zalévat dříve, než v ní vyschne předchozí voda. V zimě můžete dokonce interval zálivky o něco málo prodloužit. Určitě nevadí, když bude půda v květináči i krátce suchá.

Hnojte i v zimě

Pokud jste si mysleli, že hnojit květiny v zimě se nemá, pak jste na omylu. Výživu potřebují kytky během celého roku. Zatímco v létě můžete hnojit květiny v plné dávce i jednou za týden, v zimě jsou intervaly delší, stačí i jednou za 3-4 týdny. Pouze ty rostliny, které zimují při teplotě okolo 10 °C, není nutné hnojit vůbec. 

Pozor na suchý vzduch

Většina domácností trpí v zimě suchým vzduchem. Ten neprospívá lidem ani květinám. Proto jim dopřejte mlžení a vzduch upravte zvlhčovačem. Jak vybrat správný zvlhčovač, jsme psali zde. Na topná tělesa je dobré umístit odpařovací nádoby a dvakrát denně prostředí okolo rostlin osvěžit jemnou mlhou z rozprašovače. Bydlíte-li v lokalitě, kde se často práší, můžete květiny čas od času osprchovat. Rostliny, které mají plstnané listy, jako jsou třeba africké fialky, raději nesprchujte, ani příliš neroste. Chloupky na povrchu listů totiž brání rychlejšímu osychání a hrozilo by, že rostlinu napadnou různé houbové choroby. 

Pravidelné otáčení

V době zimy, kdy mají rostliny málo denního světla, je potřeba je za ním otáčet. Rostliny pak mají tendenci vytahovat se za světlem a naklánět se. Stačí, když budete květiny každý týden pootáčet o čtvrtinu nebo o polovinu. Díky tomuto jednoduchému úkonu si zachovají stejnoměrný tvar. Výjimku tvoří vánoční a velikonoční kaktusy a kamélie, které v době, kdy mají nasazeno na poupata, potřebují klid, aby poupata neopadala.

V zimě neřezat

V zimě se nedoporučuje rostliny řezat. Pokud vám některé pokojovky kvetou, omezte se jenom na odstraňování odkvetlých poupat. To však neplatí o pokojovém ibišku, u nějž se doporučuje provést řez od poloviny prosince do poloviny ledna. Díky tomu začne rostlina bohatě obrůstat novými přírůstky a vytvoří také velké množství poupat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve