Vyhněte se každodenní ranní zábavě. Naučte se odstranit námrazu na autě rychle a bez námahy

 Ostatní 
01. listopadu 2021 11:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Namrzlé čelní sklo bývá každoročním problémem Pixabay
Přichází zimní období a s ním i všudy přítomná námraza. S námrazou na nás čeká každodenní ranní „zábava“ - otravné škrábání skel u auta. Pokud se vám nechce ráno dlouhé minuty čistit všechna skla automobilu, než vyjdete do práce, porozhlédněte se doma v kuchyni a ze spíže vyndejte obyčejný ocet.

Námraza se objevuje v zimě nejen na oknech, ale také na stromech, elektrickém vedení, plotech a mnoha dalších předmětech, pokud jsou vystaveny větru při mlze či výskytu mraků a teplotě pod nulou. Studené kapky mrznoucí mlhy vlivem větru vráží do různých předmětů a přimrzají k nim. Námraza se může tvořit i srážením vzdušné vlhkosti na velmi studených površích i bez přítomnosti mlhy nebo oblačnosti. Naučte se zatočit alespoň s námrazou na skle vašeho auta.

Octem proti ledu

Namrzlá okna u auta lze snadno očistit roztokem octa a vody v poměru 3 : 1. Hotovým roztokem naplníte běžný rozprašovač, který bývá ve většině domácností. Pak už stačí jen postříkat skla a je téměř hotovo. Zbytky námrazy odstraníte velmi jednoduše. 

Líh je nejlepší pomocník

Místo octa je dobré použít i líh, doporučovaný poměr jeho směsi s vodou je 2 : 1, opět je zde více lihu. Použití tohoto vyrobeného rozmrazovače je stejné jako u octa. K využití se nabízí také solný roztok, ale musíte si dát pozor, abyste jím ošetřili jen skla automobilu. Jestliže máte v úmyslu směs používat často, může vlivem lihu způsobovat narušení laku. A to asi nechcete. 

Teplá voda

Někteří motoristé doporučují na slabší námrazu použít teplou vodu. Je ale nutné dát si velký pozor na její teplotu. Velký teplotní šok sklu nesvědčí a nikdo by se nechtěl dívat, jak předním sklem putuje prasklina z jednoho kouta do druhého. Špatný není ani nápad naplnit teplou vodou termoláhev a takto připravenou láhví sklo zahřát, led zmizí doslova pod rukama. 

I sluníčko pomůže

Pokud máte automobil zaparkovaný čelním sklem na východ, máte určitou naději, že se sluníčko ráno smiluje a s námrazou pomůže. Nemáte žádnou z nabízených možností po ruce? Potom bude muset přijít na řadu nepříjemná, neoblíbená, ale účinná škrabka.

Nejlepší je prevence

V zimních měsících se budete muset smířit s tím, že zkrátka auto oškrábat musíte. Pokud je ale očekávatelné že bude mrazivá noc, je určitě nejlepší udělat preventivní opatření. Může jím být ošetření skel zmiňovaným octovým roztokem nebo jiným vhodným přípravkem, zakrytí předního skla dekou nebo zaparkování čelem k východu. Dále čtěte: Vyrobte si domácí dezinfekční gel nebo sprej. Klíčová je koncentrace alkoholu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008