Skvělý tip: Recept na lahodný banánový chlebíček bez lepku a laktózy
Banány jsou nejlepší až když více dozrají. Dodají vám energii, ale hlavně do sebe dostanete spoustu dobrých věcí. Navíc, pokud třeba trpíte zácpou, díky vláknině v nich obsažené, vám obnoví pohyb střev. A naopak při průjmech pomáhá banán obnovovat přátelské bakterie ve střevech. To ale není vše!
Banáy vám pomohou překonat deprese díky proteinu tryptophanu, který se v těle přemění na námi známy serotonin, ten nám zlepší náladu a potlačí chmury. No a to se na podzim a v zimě hodí.
Pokud máte rádi sladké, máme por vás zdravou náhradu, která na doslazení potřebuje jen 2-3 lžíce medu. Navíc je tento recept bez lepku a laktózy, takže si na něm pochutá téměř každý.
A co budeme na banánový chlebíček potřebovat?
4 středně velké zralé banány
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2-3 lžíce medu
60ml kokosového oleje
300g mletých mandlí
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička skořice
Můžete přidat i 100g borůvek nebo lesního ovoce
Postup
Troubu si zapněte na 170°C, aby byla dostatečně rozehřátá a připravená na pečení.
Pro tento recept je potřeba, aby banány, byly opravdu dost vyzrálé. V misce je nejdříve vidličkou dobře rozmačkejte.
Mandle si rozmixujte ve stolním mixéru pěkně na jemno. V tomto receptu nám nahradí mouku.
V míse spojte banán, rozsekané mandle a všechny ostatní ingredience a společně dobře promíchejte.
Pokud se rozhodnete přidat borůvky nebo mix lesního ovoce, tak právě teď je ten správný čas. S nimi je chlebíček ještě o něco lepší.
Dejte do formy na chleba vyloženým pečícím papírem a nechte péct při 170°C alespoň 55 minut.
Chlebíček můžete servírovat s medem nebo mandlovým, arašídovým či kešu máslem. Navrch můžete vyskládat jakékoliv ovoce nebo si pochutant na chlebíčku samotném. Je totiž vynikající! Takže dobrou chuť!