Psí víno nabízí dechberoucí zbarvení. Jak zastřihnout tuto popínavku, aby nám na jaře hojně obrazila

 Zahrada 
11. října 2021 11:02 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Přísavník patří mezi oblíbené bezúdržbové popínavé rostliny Pixabay
Podzim je na barvy velmi bohatý a právě psí víno se koncem léta začíná zbarvovat do všech odstínů červené až rudé. Husté listy, rychlý růst a nenáročná údržba z něj dělají ideální rostlinu, která nám dopřeje na zahradě dostatečné soukromí a na podzim nás potěší širokou paletou barev. Když ho na podzim správně zastřihnete, budete se z něj příští rok těšit ještě víc.

Psí víno je oblíbenou rostlinou, která se pne na nejednom plotě či zídce. Jeho označení však mylně napovídá, že je vhodnou potravou pro psy. Stejně jako pro lidi, tak i pro ostatní savce je psí víno jedovaté.

Označení rostliny pramení z dob, kdy psi sloužili k ochraně majetku a sídla a jejich práce trvala nepřetržitě. Tato rostlina chrání náš majetek před nenechavými pohledy kolemjdoucích a před povětrnostními podmínkami, a to zrovna tak dvacet čtyři hodin denně. Právě kvůli této podobnosti začala být rostlina označována jako psí víno.

Péče o popínavku

Přísavník pětilistý, případně přísavník trojlaločný se využívá pro zakrývání nevzhledných konstrukcí, zdí či k pokrytí jinak průhledných drátěných plotů či střech pergol. Patří opravdu mezi naprosto nenáročné rostliny, hojně roste prakticky sám od sebe, nepotřebuje zálivku, snese horko, přímé slunce, ale i stín a chlad a obvykle netrpí žádnými chorobami ani ji nenapadají škůdci. Růst je rychlejší, pokud zasadíte roubovanou rostlinu. Psí víno poroste prakticky kdekoliv, ale na osluněných místech vás na podzim potěší nejzářivějšími barvami a krásným listovým vodopádem.

Rychlost růstu

První rok vám bude psí víno pouze zakořeňovat, další rok vyroste první metr až dva a až třetím rokem začne růst naplno. Není výjimkou, že za sezonu se šlahoun prodlouží až o tři metry. Běžně dorůstá výšky (a délky) 9 až 15 metrů a rozrůstá se opravdu velmi rychle. Což je velká výhoda, pokud si chcete rychle a levně vytvořit clonu mezi vaší zahradou a procházejícím lidmi. Někdy to ale může být nevýhoda, když se chcete rostliny zbavit, nebo se vám na zahradě rozrostla samovolně a nechtěně.

Odstranění nebývá snadné

Jak přísavník pětilistý, tak přísavník trojlaločný má schopnost velice rychle růst a velmi pevně se přichytávat přísavnými destičkami. Což je výhodou, pokud rostlinu pěstujeme záměrně. Jestliže ji ale chcete zlikvidovat, obrňte se trpělivostí a počítejte s tím, že to půjde těžko a zabere to spoustu času.

Kdy a jak zastřiháváme

Jak již bylo řečeno, psí víno je nenáročnou rostlinou a dokáže růst prakticky bez našeho zásahu. Přes rok zastřiháváme hlavně kvůli estetickému dojmu a odstřiháváme a zkracujeme větve, které zasahují do míst, ve kterých rostlinu nechceme. Na podzim můžeme počkat až krásně zbarvené listí opadá a provést radikálnější řez. Ten nám zajistí, že na jaře rostlina ještě rychleji a více obrazí a dopřeje nám o to větší soukromí.

Jedovatost rostliny

Bobulky na rostlině jsou jedovaté pro všechny savce včetně lidí. Pokud máte možnost, plody na rostlině ale nechte, slouží totiž jako potrava hlavně pro ptáčky. Bezpečný je pouze přísavník krátkostopečný, který má trojbarevné, jakoby plesnivé listy a rovněž modré bobule. Dále čtěte: Břečťan vytvoří romantická zákoutí a poslouží jako ochrana proti slunci.

Zdroj: gardenofeaden.blogspot.com, gardenia.net.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008