Káva z nasbíraných žaludů. Nestojí skoro nic, skvěle nahradí tu klasickou a navíc prospějete organismu

 Ostatní 
10. října 2021 15:49 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Žaludy jsou snadno dostupná surovina Pixabay
Nejenom čekanka, ale také žaludy mohou být skvělou náhražkou kávy. Navíc tím prospějete svému organismu.

Až si uděláte podzimní procházku do lesa, podívejte se po žaludech a nasbírejte si jich pár domů. Připravit si z nich můžete lahodnou náhražku kávy, která navíc prospěje i vašemu tělu. Látky obsažené v žaludech udělají dobře žaludku a trávení vůbec, zrychlují metabolismus a prospívají játrům i pleti. 

Kdy na žaludy

Dub je majestátním stromem, který dorůstá až do výše třiceti metrů a dožívá se 700 až 1200 let. Jeho plodem jsou žaludy. V době nouze a nedostatku jídla je lidé sbírali, pražili a dělali z nich mouku, pekli chleba. A nebo je drtili a zalévali horkou vodou. Díky tomu tak vznikl nápoj podobný kávě. Pokud chcete tento lahodný nápoj s jemnou oříškovou chutí, vypravte se na žaludy právě teď na podzim. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Dostaňte se k jádru

Nasbírejte si zhruba čtvrt kila žaludů a nechejte je týden při pokojové teplotě zaschnout. Díky tomu vám půjde snadněji oddělit jádro od slupky. Špičatým nožem poté odstraňte slupku a vyloupněte jádro. Červavé a načernalé vyhoďte. Vnitřní slupky, pokud se snadno neodloupnou samy, není nutné odstraňovat dokonale, při pražení odpadnou samy. Takto zpracované žaludy přelijte vroucí vodou, nechejte vychladnout a poté tento postup ještě dvakrát zopakujte. Nakonec je nasekejte na drobnější kousky.

Pražení žaludů

Takto připravené žaludy dejte na pánev nebo do trouby na 220 °C s pražte je zhruba 40 minut. Čím déle je budete pražit, tím více bude i výsledný nápoj tmavší a jeho chuť intenzivnější. Správně upražené žaludy by měly mít tmavě hnědou barvu. Nakonec je umelte podobně jako zrnkovou kávu. 

Čas na žaludovku

Žaludová káva se připravuje podobně jako klasický "turek". Dvě kávové lžičky žaludů přelijte vařící vodou. Nechejte louhovat. Doba louhování záleží na vás. Čím bude delší, tím bude mít nápoj více hořkou chuť. Optimální čas se pohybuje mezi 2-10 minutami. Pokud chcete nápoj vylepšit, můžete přidat špetku skořice a kardamonu. Žaludovou kávu můžete dosladit dle chuti, například čekankovým sirupem. O jeho benefitech při hubnutí jsme psali zde.

Tip na závěr

Ze žaludů si můžete vyrobit také léčivou tinkturu, která pomáhá při léčbě srdečních onemocnění, například anginy pectoris, chudokrevnosti, nočního pomočování, potížích s močovými cestami, otocích lymfatických žláz, poruchách trávení, lámavosti kostí nebo na celkové posílení organismu. Stačí naložit 1 lžíci nasekaných žaludů do 2 dl 60% lihu či pálenky. Nechejte 14 dní louhovat a poté sceďte. Užívejte 2× denně 25 kapek po dobu osmi týdnů.

Zdroj: foragedfoods.co, cookpad.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod