Není nad čerstvé a voňavé bylinky. Je nejvyšší čas na jejich výsev

 Zahrada 
30. března 2021 08:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řadu bylinek můžete využít při vaření i jako lék Depositphotos
Není nad čerstvé a voňavé bylinky. Abyste se dočkali jejich bohaté úrody, je potřeba některé druhy vysadit už brzy na jaře.

Mít svou vlastní bylinkovou zahrádku není dnes nereálné. Spousta druhů se dá pěstovat na parapetu i na balkonech. Díky tomu můžete mít čerstvé byliny stále na dosah ruky, navíc jsou pastvou pro oči a jejich vůně pohlazením na duši. Využít se dají nejenom při vaření, ale také jako lék na celou řadu neduhů. Lepší, než kupovat sazenice, je vypěstovat si je ze semínek. Brzké jaro je ideální čas na výsadbu šalvěje, rozmarýnu, tymiánu či majoránky.

Šalvěj do jídla i proti nemocem

Šalvěj lékařská se jako koření hodí především na maso a ryby, ale zajímavou chuť i vůni dodá sekané, paštice či polévkám. A určitě by neměla chybět ani ve velikonoční nádivce. Kromě toho má šalvěj také skvělé protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Zmírňuje pocení, podporuje trávení, zlepšuje funkci žlučníku i jater a pomáhá při průjmu nebo při bolesti zubů. A to je určitě důvod, proč si ji pěstovat. 

Jak na výsev

Semínka šalvěje rozhoďte po povrchu substrátu a jemně je do něj přitlačte. Ihned poté je zavlažte pomocí postřikovače. Zhruba za dva týdny vám vyklíčí. Důležité je, aby výsevy nebyly přehuštěné a přemokřené. Mladé rostliny, které mají dva děložní lístky, přesaďte do samostatných květináčů nebo truhlíků do sponu 5 krát 5 cm. Ideální jsou proto papírové obaly od vajíček. Když rostlinky povyrostou, přesaďte je buď do květináče, nebo na venkovní záhon asi 30 cm od sebe.

Tymián nejen na kašel

Tymián obecný je úžasně voňavá bylinka, která je základem provensálského koření. Přidat ji můžete prakticky do kteréhokoliv jídla, včetně polévek, rajské omáčky, luštěnin, sekané nebo paštik. Tymián je však také hojně vyhledávanou bylinou při kašli, pomáhá zdravému trávení, působí proti nadýmání. Bylinku si můžete nasušit, případně si z něj vyrobit sirup proti kašli. Jak jej vyrobit jsme psali zde.

Jak na výsev

Semínka tymiánu vysejte řídce a rovnoměrně přímo na substrát a přikryjte je potravinovou fólií. Substrát udržujte mírně vlhký. Zhruba za 2–6 týdnů začnou semínka klíčit a jakmile mají první pravé lístky, je potřeba je přesadit do sadbovačů. Ven je přemístěte až v polovině května asi 20 cm od sebe.

Rozmarýn na nespavost

S tymiánem se skvěle doplňuje další aromatická bylinka - rozmarýn. I bez něj by provensálské koření nebylo to pravé. Jídlu dodává trpce kořeněnou chuť a středomořskou vůni. Především je to ale rostlina, která má skvělé antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a dezinfekční účinky. Pokud trpíte na bolesti hlavy nebo nespavost, připravte si z rozmarýnu čaj. Rozmarýnová mast zase pomáhá při léčbě  revmatismu a zánětů nervů a svalů.

Jak na výsev

Rozmarýn klíčí poměrně dlouho, až čtyři týdny. Semena vysejte do mělkých nádob se substrátem, který je potřeba udržovat mírně vlhký. Vše překryjte fólií, aby mělo osivo dostatečné teplo a vlhko. Jakmile se objeví první rostliny, překrytí odstraňte, aby se rostlinky nevytahovaly. Jakmile jsou semenáčky dost velké, můžete je přesadit do květináčů o průměru 8–10 cm.

Majoránka proti nevolnosti

I majoránka patří k druhům bylinek, které skvěle dochutí nejenom guláše, bramboráky, ale také paštiky či zabíjačkové pochoutky, ale především jde také o léčivku. Má antivirové, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Majoránkový čaj uklidňuje žaludek, podporuje trávení, zmírňuje nevolnost, zmírňuje zácpu i průjem a žaludeční křeče a pomáhá i při chorobách z nachlazení, zejména usnadňuje vykašlávání. 

Jak na výsev

Semínka majoránky jsou hrozně drobná a jemná, proto je dobré smíchat je s pískem a vysadit na kvalitní a dostatečně provzdušněný substrát. Můžete jej také zakrýt fólií. 
Zalévejte mlžením a zeminu udržujeme dostatečně vlhkou. Doba klíčení majoránky je 7–12 dní. Semenáčky poté přepikýrujte do truhlíku do sponu 3 krát 3 cm nebo do samostatných květináčků či sadbovačů. Ven majoránku dávejte až v druhé polovině května, protože majoránka je choulostivá na jarní mrazíky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?