Pěstování maliníku není složité, musíte ale vědět, jak jej správně řezat. Je to klíč k dobré úrodě

 Zahrada 
09. února 2021 13:44 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dobré úrody malin se dočkáte díky správnému řezu Depositphotos
Kdo si myslel, že pro sladké maliny stačí nasadit maliník na vhodné místo a o zbytek se postará příroda, je na velkém omylu. Pokud se o rostlinu nebudete pravidelně starat, za chvíli se vám promění v plevel, který nebude k užitku, ale jen ke zlosti. Základem úspěchu je vědět, jak maliník stříhat.

Pěstování maliníku není nijak náročné. Na druhou stranu to neznamená, že nic nevyžaduje. Naopak. Bez pravidelného řezu se tato rostlina zkrátka neobejde. Tedy pokud chcete, aby vám každý rok dala spoustu sladkých plodů.

Aby to nebylo tak jednoduché, je třeba zjistit, jaký typ maliníku doma máte. Každý totiž žádá řez v jiné době a trochu jinak provedený. Musíte tak vědět, zda váš maliník plodí na loňských výhonech (jednou plodící odrůdy), nebo na již nových letorostech (remontantní odrůdy).

Každý typ maliníku plodí jindy a právě tento údaj je pro řez keře zásadní. Pokud maliny sklízíte jen jednou v roce, a to v průběhu července, je třeba rostlinu prořezat na podzim. Pokud sklízíte dvakrát do roka, tedy jak v létě, tak ještě jednou na podzim, máte remontantní odrůdu, kterou je naopak vhodné seříznout na jaře. 

Jednou plodící maliníky

Jednou plodícím maliníkům se také říká letní. Poznáte je podle toho, že mají jen jeden typ šlahounů. Jsou silné, dlouhé a mají boční výhonky, které rostou do stran. Na konci bočních výhonů často zůstávají seschlé zbytky souplodí z loňska. Střih letních odrůd maliníku je docela snadný. Stačí ořezat jen suché a jinak poškozené prýty a samozřejmě ty odplozené dvouleté. Často se bez větší námahy odlomí i přímo u země.

Po řezu by vám na keři měly zbýt jen silné a zdravé letorosty. Ty nakonec zkraťte o čtvrtinu – nejlépe na jednotnou délku. Ideální výška se pohybuje mezi 1,5 až 1,7 metru. Letní maliníky se obvykle prořezávají na podzim, ale podle zkušených zahradníků se nic nestane ani tehdy, pokud řez provedete na jaře. Po jarním řezu nezapomeňte rostliny dobře pohnojit.

Remontantní odrůdy maliníku

Remontantní odrůdy, které plodí obvykle v létě i na podzim (ale pozor, není to nutnost, starší keře už obvykle plodí jen v létě), poznáte podle toho, že v jednom roce dokáží vyhnat vysoké výhony a na jejich vrcholu poskytnout chutné plody. V roce následujícím pak plodí ve své spodní části. U těchto odrůd maliníku při řezu odstraňte pouze vrchní – odplozené větve. Řez je dobré provést dříve, než se začnou rostliny vysilovat růstem nových listů. Ideální doba je na přelomu února a března. Nesmí ale mrznout.

Každému zahradníkovi se ale osvědčil trochu jiný způsob. Někdo dvakrát plodící maliny řeže stejně jako jednou plodící letní odrůdy. Další zase po první sklizni rostlinu seřízne k zemi. Připraví se tím sice o druhou úrodu na konci léta, ale o to větší bude sklizeň v dalším roce. Zima je ideální čas na prořezání jabloní a hrušní, více jsme o tom psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008