Pokud přemýšlíte čím osázet truhlíky, zkuste verbeny. Vytvářejí koberce nádherných květů

 Zahrada 
29. března 2021 13:07 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Verbeny vytvářejí takzvaný koberec Depositphotos
S jarem přemýšlíte, čím letos osadíte truhlíky za okny a nádoby na balkonech a terasách. Jednou z variant může být verbena, rostlina, která miluje slunce a kvete v mnoha barvách od počátku léta až do října. Verbena je kříženec několika původních amerických druhů, který se u nás zabydlel tak, že ho považujeme za domácí letničku.

Jméno verbena se užívá častěji než český název sporýš. Je to dekorativní rostlina v mnoha výrazných barvách i barevných kombinacích a navíc příjemně voní.

Pěstování verbeny

Verbena se uplatní na místech vašeho balkonu, terasy, kam svítí slunce celý den. Pokud má dostatek vláhy, netrpí úpalem, proto je vhodné ji vysazovat do samozavlažovacích nádob. Ale i v nich je nutné kontrolovat zásobu vody a doplňovat ji přibližně každý třetí den.

Stejně jako na vláhu jsou verbeny hodně náročné na živiny, takže už dva týdny po výsadbě můžete začít s pravidelným týdenním přihnojováním – dobře fungují tekutá hnojiva pro balkonové květiny. Po výsadbě zaštípněte na každé rostlině polovinu jejich výhonů, po rozvětvení pak ty zbylé. Rostliny se rozvětví a více pokvetou. Odkvetlá květenství nemusíte odstraňovat.

Postřik

Může se stát, že z pěkných a košatých rostlin vám zůstane polovina olistěných výhonů, na spodních částech listy hnědnou, zasychají a stonky vyholují. Příčinou je padlí, které dokáže likvidovat i jiné balkonové rostliny. Preventivně může ošetřit hned při výsadbě půdu vhodným přípravkem, k dostání je i postřik v rozprašovači, se kterým se vám bude snadno pracovat. Je určen pro okrasné rostliny. Při dobré péči vám verbeny budou dělat radost svými květy od června až do října. Neublíží jim ani první přízemní mrazíky. S příchodem přízemních mrazíků se však budete muset rozhodnout, zda verbeny přezimovat, nebo si příští jaro opatřit nové.

Přezimování verben

Verbena se pěstuje nejčastěji jako jednoletá rostlina. Chcete-li se o přezimování pokusit, pak musíte verbeny zkrátit asi o polovinu a umístit na světlé místo s teplotou kolem 10 °C. Nepřelévejte je, ale nenechte je ani přeschnout, potřebují stálou vlhkost kořenového balu. Před jarem stačí rostliny seříznout na 5 cm a přenést do místnosti s teplotou nad 15 °C.  Při pravidelné zálivce a přihnojování bohatě obrazí a rozkošatí se, než je budete vysazovat do truhlíků.

Pěstování ze semene

Semena verben můžete vysévat brzy z jara nebo koncem léta. Při jarních výsevech musí být dostatek spodního tepla pro klíčící rostlinky. Semenáčky potřebují teplotu kolem 20 °C. Jakmile rostlinky přepícháte, je potřeba po třech týdnech začít s přihnojováním, aby nezdřevnatěly výhony, které by již nekvetly. Rostliny z letních výsevů přezimují stejně jako verbeny pěstované v nádobách od jara. V zimě bývají rostliny napadány mšicemi, proto je nutné je častěji kontrolovat. Dále čtěte: S aranžovací hmotou a květinami se dají dělat divy. Stačí vědět jak na to a můžete začít tvořit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?