Udělejte pár snadných kroků, které vás zbaví zapáchající obuvi

 Ostatní 
24. března 2021 14:26 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Smradlavé boty představují velký problém Pixabay
Snad každý ví, co dokáží smradlavé boty. Kromě toho, že jde o společenské faux pas, zápach vám dokáže zamořit celý byt a ještě si zahráváte se svým zdravím. Přitom propracovat se k voňavé obuvi není zas tak složité, jak se zdá.

Nepříjemný odér linoucí se z vašich bot obtěžuje nejen vás, ale hlavně vaše okolí. Navíc zápach v botách signalizuje výskyt bakterií, takže vám hrozí nejrůznější kožní problémy nohou. Zatočte se zapáchajícími botami jednou provždy.

Šetřit se ne vždy vyplatí

Nejlepší cestou je udělat vše pro to, abyste zápach z bot vůbec nemuseli řešit. Začněte tím, že si pořídíte kvalitní a především prodyšnou obuv. Sice ani ta není všemocná, pokud zároveň nezměníte své návyky. Je totiž třeba se i několikrát za den přezout a hlavně volit boty odpovídající aktuálnímu ročnímu období.

Jakmile cítíte, že se vám nohy v botách zpotily, co možná nejdříve je vyzujte, vytáhněte z nich vložku a nechte je pořádně vyschnout. I do práce je proto dobré vzít si náhradní obuv, pokud pracujete v kanceláři, můžete zvolit i vzdušné nazouváky.

Sledujte složení ponožek

Obrovské množství lidí se prakticky vůbec nezabývá kvalitou ponožek, jenže i tento detail může ovlivnit zápach linoucí se z vašich bot. Začněte si proto více všímat složení ponožek. Zkuste koupit 100% bavlnu, investujte do ponožek se stříbrným vláknem, bambusových nebo s přídavkem vlny – měly by fungovat antibakteriálně. Skvělé vlastnosti má merino vlna. Sice si připlatíte, ale v tenoučkých ponožkách se vaše nohy nezpotí. Navíc merino v zimě hřeje a v létě chladí a má antibakteriální účinky.

Není třeba si pořizovat obří hromadu ponožek, stačí několik párů. I ponožky je vhodné během dne měnit, a to podle potřeby. Někomu stačí vyměnit si ponožky v půlce dne, kdo se však více potí, může je měnit i častěji. O tom, že je také třeba si nohy pravidelně umývat, snad není třeba ani mluvit.

Co dělat, když už boty smrdí

Když už boty smrdí, ale chcete je zachránit, můžete vyzkoušet některou z následujících rad.

  • Zkuste si pořídit protizápachové vložky do bot nebo granule. Obvykle totiž obsahují aktivní uhlí, které na sebe váže nejen pachy, ale také bakterie a další toxiny.
  • Vyzkoušet můžete také trik s na plátky nakrájeným citronem nebo kuchyňskou solí – stačí vložit či nasypat do bot a nechat působit přes noc.
  • Někomu se také osvědčilo nasypat do bot jedlou sodu či kypřicí prášek do pečiva a nechat působit přes noc.
  • Další variantou je výroba vlastního spreje z roztoku vytvořeného smícháním vody, citronové šťávy a octa nebo z obyčejné vodky. Tekutinu jen přelijete do láhve s rozprašovačem, vystříkáte s ní obuv a necháte pořádně uschnout.
  • K odstranění zápachu z bot můžete mimo jiné použít i kočičí stelivo, které je přirozeně uzpůsobené na to, aby pach a vlhkost pohlcovalo. Stelivo jednoduše nasypejte do ponožek a ty pak v botách nechejte přes noc.
  • V počátečních stádiích zápachu vám pomůže také to, když do boty (pod vložku) vložíte listy libečku nebo rozlámané vonné tyčinky.
  • Pomáhá také suché boty vložit na noc do mrazáku nebo v zimě na balkon. Mráz je spolehlivým zabijákem bakterií a poradí si i se zápachem.
  • S vlhkostí v botách si velmi dobře poradí také silikagel.  O tom, jak v domácnosti využít sáčky se silikagelem, jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008