Živý plot nemusíte vždy stříhat. Stačí vysadit vhodné listnaté dřeviny a máte to bez práce

 Zahrada 
24. března 2021 09:14 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Volně rostoucí plot má své kouzlo Depositphotos
Plot z živých dřevin působí velmi přirozeně, ale aby vypadal dobře, vyžaduje obvykle hodně práce. Pokud po živém plotě toužíte, ale nechcete se o něj starat, vysaďte si volně rostoucí živý plot.

Výhodou volně rostoucích živých plotů je nejen takřka bezúdržbovost, ale také velmi přirozený vzhled a možnost obdivovat také květy. Prakticky veškeré vhodné dřeviny totiž v určité části vegetační doby nabídnou také záplavu květů. Co se týká tvarování těchto dřevin, stačí jim podle potřeby zastřihnout jen příliš dlouhé výhony, které keře zbytečně vysilují nebo brání v běžném provozu.

Křovin, ze kterých lze vybírat, je dost. Někdo zvolí jen jeden druh, někomu se více líbí kombinace několika různých druhů. Představíme vám některé dřeviny, které se pro výsadbu volně rostoucího živého plotu hodí.

Tavolník

Velmi oblíbenou dřevinou je tavolník, zvolit můžete například tavolník popelavý nebo  tavolník van Houtteův. Dorostou do výšky 1,5-2,5 m, do šířky je třeba počítat přibližně s dvoumetrovým prostorem. Oba přinesou záplavu malých čistě bílých kvítků v květnu. Existují ale také tavolníky, které kvetou červeně či růžově. Jde o opadavou dřevinu. Obecně tavolníkům svědčí slunné stanoviště, ale prospívají i v polostínu, jen kultivary s barevnými listy nejsou tak vybarvené. Tavolníky jsou mrazuvzdorné, životaschopné a opravdu nenáročné.

Trojpuk

I trojpuk dokáže vytvořit hezkou přírodní stěnu. Bíle kvetoucí trojpuk drsný se hodí pro vyšší živé poty o výšce 2-2,5 m, trojpuk něžný dorůstá do výšky asi 80 cm. Trojpuk upřednostňuje plné slunce, ale dokáže růst i v polostínu. Podobně jako ve volné přírodě preferuje vlhčí, dobře propustné půdy, ale přizpůsobí se i mírně vlhkým nebo dokonce až sušším zahradním zeminám. Přemokřené zeminy se stagnující vodou však nesnáší. Je mrazuvzdorný.

Meruzalka

Hlavní tři druhy meruzalek, které nacházejí v zahradách největší uplatnění, jsou meruzalka krvavá, meruzalka horská a meruzalka zlatá. Obecně se meruzalkám daří na slunečných místech, ale snesou i lehký polostín. Jsou nenáročné na půdu a porostou i v těžších hlinitopísčitých půdách. Meruzalka krvavá, kultivar Ribes sanguineum King Edward VII, dorůstá až do dvoumetrové výšky, meruzalka horská je zase vhodná pro nižší živé ploty. Pokud se však pro meruzalky rozhodnete, mějte na paměti, že živé ploty vysazené z těchto dřevin potřebují pravidelný každoroční řez, neboť bez něj keře rychle stárnou a vyholují.

Pustoryl

Pustorylu se pro jeho omamnou sladkou vůni říká nepravý jasmín. Pokud se rozhodnete například pro pustoryl věncový, nechejte mu volný růst a jestliže se chcete dočkat květů, zastřihujte jej jen lehce na výšku. Pustoryl může vyrůst 1,5 m i dvojnásobně, záleží na druhu. Aby kvetl, vyžaduje slunné stanoviště. Svědčí mu také propustná zahradní půda bohatá na živiny a s obsahem vápníku. Mrazy zvládají bez potíží. O tom, jak a kdy živý plot založit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008