S aranžovací hmotou a květinami se dají dělat divy. Stačí vědět, jak na to a můžete začít tvořit

 Dílna 
04. února 2021 12:53 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Květinová aranžmá vypadají nádherně Depositphotos
Nádherně naaranžované květiny v nádobách nejrůznějších tvarů už nemusíte jen tiše obdivovat, když si pořídíte vhodné pomůcky, můžete se alespoň pokusit konkurovat profesionálním floristům. Bez vhodné aranžovací hmoty se ovšem neobejdete.

Aranžovací hmota je určena primárně pro živé květiny. Materiál totiž umí účinně absorbovat vodu, proto díky ní celé aranžmá dlouho vydrží. Jedná se o pěnovou směs, která je velmi jemná, ale současně dostatečně pevná na to, aby udržela celou dekoraci pohromadě.

Díky její struktuře ji můžete velmi snadno oříznout obyčejným ostrým nožem a upravit do žádoucího tvaru. Hmotu bude potřeba ořezat na míru nádobě, do které ji budete vkládat. V prvé řadě je však potřeba vybrat vhodnou aranžovací hmotu, existuje totiž více druhů. Odlišují se od sebe barevně a každá má svá specifika.

  • Zelená hmota je určena pro živé rostliny.
  • Šedá hmota se používá pro sušené rostliny.
  • Barevná hmota je vhodná pro všechny typy stonků.

Zelená hmota

Zelená aranžovací hmota se hodí pro živé rostliny, její obrovskou výhodou je, že v sobě dokáže zadržet až 95 procent vody. Díky tomu, že je antibakteriální, květiny v ní si udržují poměrně dlouho dobrou kondici. Použitou hmotu můžete dát do kompostu, je totiž v přírodě rozložitelná. Počítejte však s tím, že je vhodná jen k jednorázovému použití. Jakmile vyschne, už vodu nenasaje, takže čerstvé květiny do ní opakovaně nedáte.

Správné namočení je základ

Aby vám aranžovací hmota vydržela funkční co nejdéle, je třeba ji správně namočit. Hodně lidí v tom dělá chyby. Do větší nádoby nalijte dostatečné množství čisté vody. Připravenou aranžovací hmotu pak volně položte na hladinu. Hmota začne postupně nasávat vodu a až klesne na dno, je připravena k použití. Trvá to obvykle několik minut.

Nikdy nenavlhčujte hmotu proudem tekoucí vody ani se nesnažte hmotu do vody tlačit. Zničila by se tak struktura kanálků, které ve hmotě zadržují tekutinu a znehodnotil by se tak celý materiál.

Šedá hmota

Jestliže se chystáte vytvořit aranžmá ze suchých rostlin, větví, travin nebo umělých materiálů, sáhněte po šedé aranžovací hmotě. Je tužší, proto lépe drží vše, co do ní zapíchnete. Je vyrobena z polyuretanové hmoty s hrubou texturou. V žádném případě není určena pro namáčení do vody.

Práce s šedou aranžovací hmotou vyžaduje dobře promyšlený plán. Měli byste vědět, kam jednotlivé stonky a materiály umístíte, protože opakovaným přepichováním zůstávají ve hmotě dírky a tato místa pak už nelze použít pro další materiál.

Tip profesionálů: Lépe uděláte, když šedou hmotu překryjete pěkným krycím materiálem, aby prosvítající barva nerušila výsledné aranžmá. Skvěle funguje například sušený mech nebo barvené sisalové vlákno. Jsou to poměrně levné materiály, přitom nadělají hodně parády.

Barevná hmota

K dostání jsou i barevné aranžovací hmoty. Jejich výhodou je, že je už není třeba překrývat dalším dekoračním materiálem. Barevná aranžovací hmota je pevnější než zelená, takže se do ní hůře zapíchávají jemné stonky. Také se do ní hůře zapíchávají stonky ze stran, vždy je lepší dávat stonky jen vertikálním směrem. A opět musíte mít aranžmá dobře promyšlené, protože jakmile budete nuceni stonek přepíchnout, zůstane po něm ve hmotě nevzhledná dírka, kterou už nelze ničím opravit. Bezvadně působí barevná aranžovací hmota ve skleněných nádobách. O tom, jak udržet řezané květiny ve váze déle čerstvé, jsme psali zde.

Tipy a triky pro práci

  • Pro práci s aranžovací hmotou není nutné, aby květy měly dlouhé stonky. Ale musejí určitě být zbavené veškerých listů, trnů či jiných „překážek“. Pokud chcete delší stonky zachovat, pamatujte si, že rostlina bude hůře nasávat vodu, takže aranžmá vydrží kratší čas.
  • Květiny lze použít jakékoli, před zapichováním do hmoty je ale vždy šikmo nařízněte. Stonky snadněji proniknou do hmoty.
  • Snažte se omezit opakované přepichování květin. V hmotě si naděláte zbytečné díry, které nepůjdou zahladit a budou vám překážet. Hmota kvůli nim přijde o svou pevnost a nebude ani dost stabilní.
  • Pro lepší zajištění hmoty v nádobě a lepší stabilitu výsledné dekorace ji můžete zajistit také lepicí páskou nebo speciálním bodcem.
  • Pokud potřebujete v aranžovací hmotě delší dobu udržet vlhkost, můžete ji zabalit do mikrotenového sáčku.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008