Naučte se připevnit polici. Základní prvky, kterým je třeba věnovat pozornost

 Dílna 
01. dubna 2021 16:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nespoléhejte na oči, rovinu určete vodováhou Depositphotos
K občasnému připevňování poličky na stěnu se čas od času nevyhne asi nikdo. I laik pochopí, že není jedno, zda na ní budou umístěny knihy nebo dekorace. Základem je vždy zvolit správnou tloušťku materiálu, způsob jeho uchycení i vzdálenost mezi konzolemi.

Pojďme se společně podívat na základní prvky, kterým je třeba věnovat pozornost.

Důležitý je materiál stěny

Než se pustíte do připevňování poličky, musíte vzít v potaz, jaký materiál tvoří zeď. Pokud budete instalovat polici na cihlovou zeď, bude zapotřebí použít alespoň 50 milimetrů dlouhé vruty a tomu odpovídající plastové hmoždinky. Stejnou hloubku vrutů použijte i v případě, že se vaše zeď skládá ze sádrokartonových příček a hodláte na ni umístit těžké předměty. Pokud bude police spíše ozdobná pro pár dekoračních předmětů, budou vám stačit vruty o délce okolo 40 milimetrů. Tento postup však platí v případě, že vruty budete vpravovat přímo do konstrukce stěny, případně do skrytých trámků.

Vzdálenost konzolí

Hodláte-li polici uchytit přímo do sádrokartonu, budete potřebovat šrouby s kotvou, které rovnoměrně rozloží tlak zátěže. Pro uchycení police budete samozřejmě potřebovat konzole, které musíte rozmístit do vhodné vzdálenosti od sebe. Rozhodující je materiál, ze kterého je police vyrobená, jeho tloušťka a míra budoucího zatížení. Pokud je vaše police z měkkého hoblovaného dřeva o tloušťce okolo 2 centimetrů, bude zapotřebí konzole umístit nejdále každých 60 centimetrů. Ještě menší vzdálenost musíte zvolit u dřevotřískových desek, a to maximálně 45 centimetrů. Naopak u překližky můžete konzole umístit do vzdálenosti až 75 centimetrů.

Zkouška průhybu

Než však konzole k jakémukoliv materiálu připojíte, vyzkoušejte, zda zvolené rozmezí zvládne zamýšlené zatížení. Ideální je do míst, kde budou konzole, umístit například cihly, na které polici položíte a zatížíte předměty, které na ní budou umístěny trvale. Pokud se police prohýbá, musíte vzdálenost mezi konzolemi zmenšit. Čtěte také: Pravda a mýty o chia semínkách

Postup připevnění konzolí

Budete-li instalovat poličku kratší než 1 metr, připevněte konzole nejprve na ni, teprve poté ji přiložte ke stěně, s pomocí vodováhy najděte ideální rovinu a vyvrtejte otvory. Pokud je police delší, připevněte nejprve konzole na stěnu, a to tak, že nejdříve přivrtáte jednu krajní, na ni položíte poličku, jejíž výšku vyrovnáte s pomocí vodováhy, tím zjistíte, kam umístit druhou koncovou konzoli, a poté přivrtejte i zbývající podpěry. Na závěr připevněte s pomocí vrutů také samotnou polici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008