První kontakty psa s novým okolím aneb jak socializovat štěně

 Mazlíčci 
03. května 2021 09:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejdůležitější období socializace bývá mezi 7.-12. týdnem života štěněte Pixabay
Pořídit si štěně je krásná věc, ale připravit jej dobře na okolní prostředí, věc druhá. Poradíme vám, jak nového člena rodiny socializovat.

Pro štěně je „období socializace“ velice důležité. Čím později se s ní začne, tím bývá tento proces zdlouhavější a složitější. Proto byste se socializací měli začít ideálně v období mezi 7. až 12. týdne věku štěněte, tedy prakticky poté, co si jej jeho nový majitel přivede domů. 

První společné dny

Pro štěně je velice náročné přijít z ničeho nic do nového prostředí, kde není ani jeho matka, ani jeho sourozenci. Snažte se mu první dny co nejvíce zpříjemnit, aby ve vás štěně získalo důvěru. Ukažte mu, kde je jeho pelíšek, kde má misku s jídlem a vodou a nechejte jej, aby si vše pořádně očuchalo. Nejlepší je, když si vezmete třeba dovolenou a první dny trávíte opravdu společně a v klidném prostředí. A to platí i v případě procházek. Než si na ně malý chlupáč zvykne, potrvá to. Není určitě vhodné jej brát do kolektivu jiných psů, kde mu může některý z nich jednak ublížit, a také může od nich chytit nějakou nemoc, protože štěňata ještě nebývají plně očkována.  

První kontakty

Když už jsme nakousli to očkování, tak to určitě není radno podceňovat. Očkování totiž štěně ochrání před velmi vážnými onemocněními, které se také mohou přenést i na člověka. Neznamená to však, že byste měli psa zcela izolovat od ostatních psů. Naopak. Štěně se totiž musí naučit komunikovat s jinými psi.  Ale s jejich seznamováním byste měli začít opatrně, postupně a jen s těmi, u nichž víte, že jsou zdraví, naočkovaní a přátelští. 

Ruch okolí

Jakmile začnete s vaším štěnětem chodit na pravidelné procházky, berte ho na různá místa, kde se koncentruje větší množství lidí, jako jsou nádražní haly, autobusová nádraží, panelové domy, náměstí. Stejně tak jej zvykejte na menší uzavřené prostory, například výtah, autobus nebo trolejbus, ale i auto. Stejně tak by si štěně mělo zvykat na to, že si jej hladí různí cizí lidé. Zkrátka učte své štěně všem zvukům, které patří k běžnému životu. A při procházkách v přírodě nezapomeňte vašeho mazlíka chránit také proti klíšťatům. Jaké prostředky jsou nejvhodnější, jsme psali zde.

Bez vodítka

Důležité pro zdárný vývoj štěněte, jeho ovladatelnost a vazbu na svou rodinu je volný pohyb bez vodítka. Pokud to jenom jde, snažte se této možnosti co nejvíce využít, ale pouze v místech, kde si to můžete dovolit. Někde, kde to není zakázané, kde rovněž štěněti nehrozí nebezpečí a kde již štěně alespoň jednou či dvakrát bylo a nemůže se ničeho vylekat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47