Tipy, jak vylepšit zahradu za minimální náklady

 Zahrada 
28. dubna 2021 09:51 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Se zahradou můžete kouzlit, stačí mít nápady  Depositphotos
Jaro už dává najevo svoji přítomnost, takže nyní máte možnost trávit více času na své zahradě. Můžete ji několika drobnými úpravami vylepšit, abyste z ní měli ještě větší radost a cítili se v ní dobře. Inspirujte se tipy, kterými lze zahradu zkrášlit.

Pracovat na zahradě přináší radost, ale pokud na ní chcete něco měnit, není to většinou zadarmo. Vylepšit zahradu lze však i s minimálními náklady. Stačí dát průchod fantazii a nebát se vyzkoušet nové nápady.

Recyklujte starý nábytek

Práší se vám na půdě na starý nábytek? Přišel čas ho vytáhnout ven a vylepšit. Není důvod zbytečně utrácet za nové kousky, když můžete využít ty staré. Malou skříňku s policemi můžete natřít a zútulnit s ní terasu či zahradu.

Vyskládejte na ni sukulenty nebo balkonové květiny. Vyjímat se tam budou pelargonie, petúnie, surfinie nebo levandule. Podobně využijete i staré toaletní stolky. Pokud vlastníte starší zalévací lavici, můžete ji proměnit v zahradní bar. Natřete ji barvou, vyzdobte květinami a používejte k menšímu občerstvení. 

Založte si vyvýšené záhony

Vyvýšené záhony mají praktické využití, a navíc vám svým vzhledem zkrášlí zahradu. Oceníte je zejména, pokud vás už nebaví věčný boj se slimáky a dalšími škůdci, protože se za vaší zeleninou nebudou moci snadno dostat. Vyvýšené záhony také šetří vodu a snadněji se vám s nimi bude pracovat. Pokud jste trochu zruční, nemusíte si je kupovat.

Obrubu vytvoříte ze starých dřevěných palet nebo odkor (odřezků). K založení vyvýšeného záhonu budete potřebovat písčitou nebo jílovitou půdu v závislosti na tom, co v ní budete chtít sázet. Využijete i kompost.

Ohraničte záhony zahradními obrubníky

Zahradu vyzdobte zahradními obrubníky, které si můžete vybrat dle libosti. Existují špičaté, kulaté hranaté, dřevěné nebo betonové. Obruby nemusíte kupovat, pokud schováváte menší kameny, které k ničemu nepotřebujete. Ohraničit záhony můžete také malými dřevěnými laťkami, které však před použitím impregnujte. Přečtěte si také, jak jednoduše vyrobit jarní věnec na dveře.

Proměňte starou pneumatiku v houpačku

Válí se vám v dílně stará pneumatika? Můžete si z ní jednoduše vyrobit houpačku, ale musíte dbát na bezpečnost. Obstarejte pevné lano, kterým pneumatiku přivážete ke stromu. Tuto vychytávku ocení zejména děti, které se na ní budou moci houpat. Najděte robustní větev, která udrží velkou zátěž, aniž by se zlomila. Předtím, než na houpačku děti pustíte, proveďte raději zátěžový test na sobě.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve