Zahrada ve světle loučí má své kouzlo. Vyrobte si je sami z prázdných lahví od vína

 Dílna 
01. května 2021 10:16 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Louče zahradám sluší Depositphotos
Někdy oceníte světlo na zahradě, ať už kvůli posezení s rodinou či přáteli, nebo jen tak k vytvoření příjemné atmosféry. Zdrojem světla nemusí být jen elektrické či solární osvětlení, ale třeba i oheň. Plápolající světlo je velmi příjemné a navozuje pocit pohody. Zvolit můžete třeba louče, které vaší zahradě dodají jedinečné kouzlo.

Louče vypadají v zahradě moc dobře, ale pamatujte na to, že jde o otevřený oheň a že není radno je nechávat bez dozoru. V obchodech jsou louče k dostání v různých podobách, nejčastěji seženete louče z bambusu naplněné lampovým olejem. Pořídit si ale můžete i louče z kvalitní oceli, případně v kombinaci se dřevem. V podobných loučích se jako palivo využívají hořlavé gely. Louče lze zapíchnout přímo do země či do stojanu s bodcem. Pokud chcete mít louče trvale ve volném prostoru, je vhodné si k nim pořídit ještě krytky, které ochrání knot před deštěm či sněhem.

Ať už si pořídíte jakoukoliv louč, vždy dobře zvažte její umístění. Myslete na své bezpečí a postavte ji na takové místo, v jehož blízkosti nejsou žádné hořlavé věci. Nezapomeňte také louče dobře zajistit před případným větrem, aby se vám v nestřeženém okamžiku nepřevrátily.

Pokud nechcete za louče utrácet peníze, okrasná kovová louč může stát několik set korun i více než tisícovku, zkuste si ji vyrobit sami. Třeba z prázdných lahví od vína. Poradíme, jak na to.

Co budete potřebovat

Než se do výroby malých loučí z prázdných lahví od vína pustíte, je třeba si připravit několik pomůcek. Zde je seznam:

  • prázdné skleněné lahve
  • petrolejový olej
  • knot do petrolejové lampy
  • přírubové kluzné pouzdro
  • sirky
  • teflonová páska
  • písek
  • nůžky nebo nůž
  • kuchyňský trychtýř

Výroba domácí pochodně

Přírubové kluzné pouzdro se běžně používá ve strojírenství, ale skvěle se vám bude hodit i při výrobě louče z lahve. Je vyrobeno z bronzu a dá se koupit za zhruba 50 korun. Je třeba si jen vybrat takový rozměr, aby sedl do hrdla vámi vybrané lahve. Pokud seženete jen menší rozměr, můžete bronzové pouzdro obmotat teflonovou páskou tak, aby se dotýkalo vnitřku hrdla. Určitě ale teflonovou pásku nenahrazujte běžnou izolepou, protože ta na rozdíl od teflonu snáze hoří.

Přibližně do poloviny lahve nasypejte pomocí kuchyňského trychtýře písek. Bude fungovat jako závaží, aby vám vaši louči neodfouknul první vítr. Trychtýřem pak do lahve nalijte olej do petrolejových lamp.

Hrdlem lahve provlečte knot. Jeho spodní konec musí ležet na vrchní vrstvě písku. Horní konec provlečte bronzovým pouzdrem a navrchu jej zkraťte tak, aby vyčníval jen menší kousek. Knot nechejte několik minut nasáknout olejem a nakonec zapalte.

Témata: zahrada, louč, oheň, lahev,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít