Okurky si můžete předpěstovat nebo přímo vysévat na zahradu. Podívejte se na rozdíly

 Zahrada 
02. května 2021 16:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výsadba okurek se pomalu, ale jistě blíží Depositphotos
Je jaro a nastal čas k setí okurek. Většina zahrádkářů má svůj způsob setí okurek. Někteří zahrádkáři dělají chyby, kterých je lepší se vyvarovat. Důležitá není jen správná doba setí, ale také správná příprava půdy. Právě nevhodná příprava půdy je často příčina pozdního až špatného vzcházení okurek, a to i z kvalitních semen.

Na jaře patří na záhony hrábě. Pohrabáním upravíte vrchní vrstvu půdy do hloubky asi 4 až 8 cm. Díky tomu se při výsevu semena dostanou do nezkypřené půdy, která nepoškozenou kapilaritou trvale přivádí k semenům vláhu ze spodních vrstev. Pohrabaná vrstva pak brání dalšímu vysychání, protože u ní je už kapilarita narušena a vláha na povrch půdy se dostane jen nepatrně. Semena i bez větších dešťů mohou vyklíčit, jakmile to dovolí teplota půdy. Pokud byste půdu prokypřili hlouběji, zemina by rychle vyschla a semena by v suchém období neměla dostatek vláhy, což by negativně ovlivnilo šance na jejich vyklíčení.

Výběr osiva

Pokud máte správně připravenou půdu k osetí, je třeba vybrat vhodnou odrůdu. Na našem trhu je jich celá řada, ale pokud chcete kvalitní osivo, tak nevhodnější je kupovat přímo od šlechtitele. Z hruboostných nakladaček je to Regina F1, Viola F1, Admira F1, Lada F1 a Jitka F1. Z jemnoostných nakladaček je to Bohdana F1, Karolína F1 a Aurea F1 a ze salátovek Linda F1, Natálie F1 a Viktorie F1. 

Předpěstování okurek

Pokud máte kvalitní osivo, můžete přistoupit k setí okurek. Řada chyb při setí pramení ze snahy urychlit růst a vývoj okurek tak, abyste mohli sklízet plody ještě před nástupem plísně okurkové. Stačí přitom dodržet správný postup. Vysévejte ke konci dubna. Důležité je, aby sazenice měly v noci zřetelně nižší teplotu než ve dne. Pokud je noční teplota skoro stejná jako denní, pak se sazenice vytahují do výšky. Za 3 až 4 týdny po výsevu mají sazenice dva pravé lístky a jejich kořenový bal je pevný a kořínky čistě bílé. To je správný čas k výsadbě na zahradu. Pokud tento čas promrháte, tak po několika dnech kořínky začnou hnědnout a zakrátko skoro zmizí. Na sazenici však na první pohed nevidíte nic zvláštního, jen přestane růst. Kořenový bal si musí rostlina znovu vytvořit, to zabere i dva týdny. 

Klíčové je tedy hlídat kořenový bal – vyjmout rostlinku z květináče. Jakmile zjistíte, že kořínky začínají hnědnout, hned ji musíte vysadit. Jde tu o dny, za dva až tři dny už může být pozdě. V sadbovačích a v běžných kelímcích od jogurtů hnědnou kořínky později než v hliněných květináčích. Myslete také na vydatnou zálivku. S předpěstováním sazeniček je sice dost práce, ale vyplatí se to, protože díky tomu můžete sklízet o dva až tři týdny dříve, než se objeví plíseň.

Přímý výsev okurek

Velká většina zahrádkářů seje okurky přímo do země. Za normálních podmínek je to nejlepší. V sušších oblastech, pokud nemáte možnost zajistit dostatečnou zálivku, je vhodné zasadit okurky dříve, i když půda je ještě méně vhodná. V takovém případě sáhněte po semenech, která jsou barevná, barva tvoří ochranu proti poškození chladem při vzcházení, nikoliv proti plísni. Taková semena vydrží v chladné půdě 2 týdny a po oteplení dokonale vzejdou. Nebarevná semena obvykle v takovém případě shnijí a musíte podsévat. Zdravé semeno se dá v prstech zlomit, ze shnilého vám po rozmáčknutí zůstane jen sliz. V případě sucha je dobré okurky zalít, se zálivkou ale vyčkejte až na začátek až polovinu května, kdy je půda dost teplá. Okurka zasetá do teplé a vlhké půdy vzejde za týden a předběhne vzrůst a vývoj okurky přirychlované. Dále čtěte: Starou okurku nemusíte hodit do koše. Pomůže v boji proti slimákům i v domácnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47