Ochraňte rostliny před mšicemi. Zlikvidujte škůdce přírodní cestou

 Zahrada 
15. května 2021 17:01 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mšice se živí rostlinnými šťávami  Depositphotos
Kolonie mšic každoročně napadají rostliny. Přitahují je zejména mladé výhonky. Spatřit je můžete většinou pouhým okem. Nejvíce se pohybují na stoncích a spodní straně listů. Největší potíž je v tom, že se velmi rychle množí a pokud nezasáhnete včas, z rostlin doslova vysají život. Přečtěte si, jak mšice zničit a zároveň neublížit rostlinám.

Mšice jsou drobný hmyz, který se živí rostlinnými šťávami. Existuje několik tisíc druhů. Mnohým z nich se velmi daří na listové zelenině a listech různých květin. Rostliny kvůli nim začnou postupně uvadat a mohou i uhynout. Proto se vyplatí mšice zlikvidovat včas.

Použijte na mšice proud vody

Pokud na vašich rostlinách pochodují již velké kolonie mšic, zasáhněte okamžitě. K první pomoci se nejvíce hodí proud vody. Jde o nejjednodušší a nejrychlejší způsob bez použití chemie, jak se škůdců zbavit. Nachystejte si zahradní hadici a rostliny postříkejte vodním proudem, ale dejte pozor, abyste je nepoškodili.

Připravte si směs éterických olejů, která mšice vymýtí

Éterické oleje jsou nedílnou součástí aromaterapie. Přidávají se do kosmetických výrobků, lze je inhalovat nebo použít k masážím. Kromě toho, že uvolňují napjatou mysl, dokážou úspěšně bojovat proti mšicím. Navíc jde o přírodní produkt. Připravte si hřebíčkový, mátový, rozmarýnový a tymiánový olej.

Z každého nakapejte do menšího rozprašovače dvě kapky a přidejte trochu vody. Přípravek důkladně protřepejte a postříkejte s ním rostliny na místech, kde se drží škůdci. Opakujte každý den, dokud mšice zcela nevymýtíte. Následně éterické oleje můžete použít jako prevenci, protože dokážou zlikvidovat i larvy, které pouhým okem zprvu nemusíte zachytit.

Natrhejte a vylouhujte kopřivy

Mšice kopřivy nesnášejí. Nyní je navíc najdete téměř všude. Vezměte si na trhání rukavice, ať se zbytečně nespálíte. Budete potřebovat zhruba čtvrt kilogramu kopřiv, který zalijete zhruba třemi litry vody. Nechte je vylouhovat zhruba dva dny.

Vodu z kopřiv následně můžete zředit dalšími třemi nebo i více litry vody, podle toho, kolik přípravku proti mšicím potřebujete. Poté ji nalijte do rozprašovače a začněte s ní likvidovat mšice. Kromě kopřiv v přírodě můžete najít i vlaštovičník, který je také velmi užitečný a roste téměř všude.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47