Správné pěstování rajčat a paprik. Jak zalévat, hnojit a co je pro výživu nejdůležitější

 Zahrada 
12. května 2021 09:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nyní je pravý čas na přesazování rajčat a paprik do půdy Depositphotos
Rajčata a papriky se řadí mezi plodovou zeleninu, která má vysoké nároky na živiny, ale i další péči. V průběhu vegetace vytvoří velké množství organické hmoty, čímž odebere z půdy spoustu živin. Pokud trpí jejich nedostatkem, slabě roste i plodí a na listech se projevují poškození.

Problém nastane i tehdy, pokud živiny nejsou v rovnováze. Například přehnojení dusíkem se projevuje v slabším příjmu ostatních prvků. Přísun živin byste měli přizpůsobit i vlastnostem půdy, její kyselosti a teplotě.

Péče o rostliny v nádobách

Rostliny v záhonu mohou získat živiny z většího objemu půdy. Pokud pěstujete rajčata a zeleninu v nádobách, musí si vystačit s malým množstvím substrátu, a tak o to více potřebují péči. Vyžadují místo na plném slunci, musíte jim dopřát pravidelnou zálivku a přihnojování. Po zasazení jsou vhodné přípravky, které obsahují více dusíku potřebného pro růst zeleniny. V době plodnosti použijte hnojiva s vyšším obsahem draslíku a mikroprvků. 

Jak správně zalévat

Vaše rajčata a papriky potřebují v půdě i v nádobách rovnováhu mezi vláhou a vzduchem. Škodí jim nejen sucho, ale i přílišné přemokření. Je lepší zalévat jednou za několik dní větším množstvím vody než každý den trochu. V takovém případě se pouze zvlhčí horní vrstva půdy a kořeny zůstanou v suchu. Mladé rostliny potřebují méně vody než ty vzrostlé. Za deštivého a chladného počasí se voda odpařuje méně než při horkých slunečních dnech. Pozor na šíření listových chorob při vysoké vlhkosti a zůstává-li voda na listech zeleniny.

Nejdůležitější prvky pro výživu rostlin

Dostatečná zásoba těchto živin je pro dobrý růst a bohatou úrodu plodové zeleniny nutností.

Dusík potřebují rostliny pro fotosyntézu. Je obsažen v organické složce půdy, při jejím rozkládání se uvolňuje ve formě amoniaku, který absorbují kořeny. Dusík se z půdy snadno vyplavuje do spodní vody a jeho nedostatek se projevuje slabším růstem a žlutými listy. Nadbytek vede k tvorbě sytě zelených velkých listů a k bujnému růstu. Nejjednodušším a nejrychlejším zdrojem dusíku pro zeleninu je průmyslové hnojivo.

Fosfor pomáhá využívat ostatní živiny a podílí se na přenosu energie v rostlinách. Podporuje nasazování květů, dobré zrání plodů a zlepšuje jejich kvalitu. Jeho nedostatek se projevuje slabým růstem a kvetením, listy mají často fialovou barvu.

Draslík příznivě ovlivňuje růst zeleniny, velikost úrody, příjem vody, odolnost proti suchu, chorobám a škůdcům. Důležitý bývá v době kvetení a tvorby plodů. Pokud mají rostliny draslíku málo, plody nebudou tak dobře chutnat, sníží se obsah vitaminu C a zkrátí se doba skladovatelnosti.

Čím hnojit

Živiny můžete zelenině dodat v různých formách. Organická hnojiva, hlavně kompost a hnůj, obsahují nižší množství hnojiv, ale uvolňují je postupně, jak zelenina potřebuje. Zlepšují kvalitu půdy, jsou důležitéápro jejich úrodnost, strukturu i schopnost zadržovat vodu. Minerální, anorganická hnojiva obsahují živiny v čisté minerální formě, které jsou pro rostliny rychleji dostupné. Při intenzivním pěstování je nutné doplnit živiny do půdy i v organické formě. Dále čtěte: Jak účinně chránit rostliny na zahradě před škůdci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47