Chraňte své mazlíčky před klíšťaty, chráníte tím i sebe

 Mazlíčci 
15. května 2021 13:08 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klíště je nebezpečným parazitem Depositphotos
Teplé počasí, které vybízí k procházkám a trávení času v přírodě s našimi mazlíčky, má také svá rizika. Jedním z nich jsou klíšťata. Ta jsou nebezpečná nejen pro vaše mazlíčky, ale také pro vás. Jak proti nim efektivně ochránit své chlupáče?

Klíšťata jsou jedním z nejobávanějších parazitů, který se objevuje od prvních teplých dnů na jaře až po podzim. Klíště je nebezpečné z toho důvodu, že přenáší virus klíšťové encefalitidy či bakterie vyvolávající známou boreliózu i méně známou anaplazmózu a babeziózu.

Prevence na prvním místě

Antiparazitních přípravků, které vaše mazlíčky ochrání jak před klíšťaty, tak jinými parazity, je na trhu celá řada. S jejich výběrem si ideálně nechejte poradit na veterině, abyste byli přesvědčeni o účinnosti a kvalitě výrobku. K dispozici máte:

  • pipety (jinak také kapičky nebo spot-on přípravky)
  • antiparazitní obojky
  • sprej či pudr
  • antiparazitní tablety

Před koupí však zkontrolujte, zda skutečně antiparazitní prostředek je aktivní také proti klíšťatům. Stejně tak dobře pohlídejte délku jeho účinnosti a jí se striktně řiďte. Nešetřete na těchto antiparazitních přípravcích peníze. 

Kromě těchto preventivních opatření se doporučuje dále sekat nakrátko trávu na zahradě. Stejně tak když jdete na procházku i s kočárem nebo na kole, nastříkejte repelentem i tyto věci. Klíště se na nich může přichytit a vy si ho jednoduše donese až domů.

Z procházky domů

Jakmile přijdete s mazlíčkem z procházky, je potřeba ho důkladně vyčesat, zejména pokud má dlouhou srst. Mazlíčka důkladně zkontrolujte. Stejně tak zkontrolujte i sebe. 

Jak odstranit mazlíčkovi zakouslé klíště

V ideálním případě klíště odstraňujte s rukavicemi, protože může být infekční. K odstranění použijte pinzetu nebo speciální háčky na odstranění klíšťat. Klíště zachyťte v místě zakousnutí, nikdy ne za napité tělo.

Dejte pozor na to, abyste ho neroztrhli nebo příliš nezmáčkli. Bakterie boreliózy se nachází v jeho trávicím traktu, proto nesmíte poškodit jeho tělo. Kůži po odstranění klíštěte nezapomeňte důkladně vydezinfikovat. To kvůli tomu, že virus klíšťové encefalitidy je ve slinách klíštěte. Klíště spláchněte v záchodě nebo spalte. Dále čtěte: Pokud si chcete pořídit štěňátko, nejprve si promyslete důležité faktory

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod