Vychytávky do domácnosti. Jak vyleštit nerezový dřez nebo nablýskat záchod

 Ostatní 
16. května 2021 14:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S úklidem občas pomohou překvapivé věci Depositphotos
Vychytávek do domácnosti není nikdy dost. Vždy přijdou vhod rady, jak například snadno a levně vyleštit nerezové části dřezu, bezpečně vyčistit odpad nebo jak si jednoduše vyrobit domácí tekuté mýdlo.

Také my vám přinášíme pár tipů na tyto jednoduché zlepšováky do domácnosti, které jistě oceníte.

Dejte starému mýdlu šanci

Občas se stane, že někde ve skříni či v šuplíku najdete zapomenuté tuhé mýdlo. Ať už jste jej kdysi dostali jako dárek, anebo jste si jej dovezli jako suvenýr z dovolené, kde jich bylo v hotelové koupelně k dispozici opravdu hodně, stojí zato jej zužitkovat. Velmi jednoduše z něj lze totiž připravit domácí tekuté mýdlo, které je v současné době přeci jen praktičtější.

Jeho výroba není vůbec složitá. Stačí, když si k ruce připravíte čtyři hrnky horké, předem převařené vody a kostku mýdla, kterou si předtím nastrouháte. Část hoblinek nasypejte do vody a dobře je rozmíchejte. Jakmile tekutina začne chládnout, bude hmota postupně houstnout.

Pokud se vám zdá, že je příliš řídká, přisypávejte za stálého míchání další hoblinky, dokud nebude konzistence podle vašich představ. Pokud se vám naopak zdá hmota příliš hustá, po troškách do ní přilévejte vodu, abyste dosáhli potřebného výsledku. Jakmile máte hotovo, nakapejte do směsi pár kapek oblíbeného esenciálního oleje a tekuté mýdlo máte hotové.

Kouzlení s moukou

Také jste toužili po nerezovém dřezu a teď si doslova rvete vlasy pokaždé, když vidíte zaschlé mapy na jeho povrchu? Nelámejte nad tím hůl, řešení je velmi jednoduché, levné a navíc rychlé. K dosažení vytouženého lesku vám bude stačit obyčejná hladká mouka, voda a dva suché hadříky.

Začněte tím, že suchý povrch velmi jemně poprášíte moukou, a poté jej vydrhnete s pomocí hadříku. Plochu poté opláchněte teplou vodou a dosušte a doleštěte druhým připraveným hadříkem. Výsledek vás rozhodně překvapí.

Čistý záchod bez chemie

O tom, že je ocet neocenitelný pomocník v domácnosti, není třeba polemizovat. Věděli jste ale, že je také skvělým čističem záchodu? V kombinaci s jedlou sodou dokáže doslova zázraky. Stačí nasypat přiměřené množství sody rovnoměrně po obvodu záchodové mísy a zalít ji hrnkem octa. Vzniklou hmotu nechejte asi 10 minut působit, a poté už jen s pomocí štětky záchod dočistěte. Uvidíte, že je úklid hračka i bez použití chemie. Čtěte také: Když není nádobí vytažené z myčky dokonale čisté, možná děláte některou z chyb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve