Odnaučit kočku devastovat nábytek pomůže pomeranč nebo ocet

 Mazlíčci 
16. května 2021 09:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočičí drápy dokáží zničit jakýkoliv nábytek Pixabay
Máte doma v každé místnosti škrabadlo, ale kočka stejně dává přednost vaší pohovce nebo polstrování na posteli? Poradíme vám, jak ji to odnaučit.

Zničený nábytek od drápků bývá poměrně častým problémem prakticky všech majitelů koček. A je zcela jedno, zda ji chovají v rodinném či bytovém domě. Jakmile si kočka na něco totiž zvykne, třeba si brousit drápky o vaši pohovku, bývá těžké ji to odnaučit. Ne však nemožné. V první řadě je třeba pochopit, proč vaše kočka potřebuje škrábat. Třeba najdete příčinu, kterou snadno odstraníte. A kdyby ne, poradíme vám, jak ji to můžete odnaučit.

Proč škrábou

Je to jako s nehty na rukách. Kočky si prostě potřebují čas od času drápky nabrousit, aby odstranily staré vnější lůžko nehtu. Tím si odhalí nový ostrý drápek. Přeci jen, drápky kočky potřebují úplně všude. Při lezení nebo překonávání překážek i při chůzi po kluzkém povrchu. Ovšem důvod, proč tuto potřebu kočka vykonává zrovna na vašem nábytku, může být jiný.

Tady je moje

Pokud se kočka postaví na zadní a předními tlapkami vytvoří dlouhý svislý škrábanec na vašem oblíbeném křesle, dává tím jasně najevo, že tohle je její majetek. A ten si také "značkuje". Mezi prsty má totiž žlázky, kterými šíří feromony, a těmi si své oblíbené kousky označkovává pro případ, že by do domácnosti přišel další chlupatý člen rodiny. 

Nudím se

I kočka se dokáže nudit. Poznáte to podle toho, že najednou začne neobvykle lítat po bytě jako šílená. To je proto, že má v sobě nevyužitou energii, kterou potřebuje vybít a nudí se. V takové chvíli se pak může zběsile pustit do škrábání drápků. A třeba i na vaší sedačce. 

Jak ji odradit od nábytku 

Kočce musíte dát jasně najevo, že si nepřejete, aby vám dál ničila váš nábytek. Ten můžete nejprve zkusit potřít octem, anebo vedle poškozeného místa položit rozpůlený pomeranč či použít citrusové éterické oleje. Vonné silice by ji měly odpudit. Sedačku nebo postel zkuste překrýt alobalem nebo jiným materiálem, který vydává divné zvuky, což se nebude kočce líbit. Je ale potřeba mít se na pozoru, aby kočka nespolkla kousek plastu či fólie. Pokud nic z toho nezabere, zkuste odpuzovač ve spreji.

Škrabadlo na míru 

Přimět číču, aby se věnovala pouze škrabadlu, může chvíli trvat. Ideální by bylo, aby měla kočka škrabadlo na míru. Tím může být třeba obyčejný kobereček zavěšený na stěně, sisalový provaz, rákosová rohož nebo ratanový košík. Aby si na něj kočka rychle zvykla, můžete jej postříkat šantou kočičí. Kočkám voní a přitahuje je. Tuto rostlinu si můžete snadno vypěstovat i doma. Jak na to a k čemu všemu slouží, jsme psali zde. A hlavně nezapomeňte kočku vždy, když bude škrábat na správném místě, pochválit a odměnit pamlskem. Naopak, přistihnete-li ji zase na nábytku, můžete na ni lehce stříknout vodu z lahve, aby si toto místo spojila s něčím nepříjemným. Dejte si pozor, aby vás při tom neviděla, protože by si vás snadno mohla spojit s nepřítelem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47