Štěňata sdílejí stejnou ochotu komunikovat s lidmi a být jim co nejblíže stejně jako malé děti

 Mazlíčci 
06. června 2021 15:48 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Štěňata se rodí s láskou k lidem Depositphotos
Štěňátka není nutné vlastně ani moc vychovávat, pokud je nechcete naučit speciální dovednosti. Připravenost komunikovat s lidmi je něco, s čím se štěňata totiž už rodí. Dokonce až 40 procent těchto schopností je u psů genetického původu.

Jinými slovy, přívětivost, kterou jsou štěňátka známá, je částečně vrozená, i když některá jsou přítulnější než jiná, a to právě na základě svých genů. "Jedná se o poměrně vysoké počty, téměř stejné jako odhady dědičnosti inteligence u lidí,“ říká zvířecí psycholožka Emily Bray z Arizonské univerzity v Tucsonu. "Všechna tato zjištění naznačují, že psi jsou biologicky připraveni na komunikaci a život s lidmi.“

Štěňata lidi milují, i když je ještě neznají

V testu, který vědci provedli, bylo prokázáno, že štěňata se dívají na člověka, který k nim mluví. Dospělí psi pro změnu dávají přednost jídlu než svým lidským společníkům, což naznačuje, že zatímco dokážou dobře reagovat na naše podněty, jejich schopnost komunikovat v naturáliích se dostaví později. "Ukazujeme, že štěňata oplatí lidský sociální pohled a úspěšně využijí informace poskytnuté člověkem v sociálním kontextu od velmi mladého věku a ještě před tím, než získají s lidmi svoje vlastní zkušenosti,“ říká Bray.

Není se tedy co divit, že když si domů přivedete štěňátko, netouží prakticky po ničem jiném, než po co nejužším kontaktu s vámi.

A množství důkazů, kteří vědci v posledních letech získávají, hovoří o tom, že štěňata sdílejí stejnou ochotu komunikovat s lidmi a být jim co nejblíže stejně jako malé děti.

Vědci proto dále chtějí hledat konkrétní geny, které ovlivňují společenskou schopnost štěňat, což bude vyžadovat studii asociace celého genomu.

Psi mají sociální dovednosti podobné lidem

Je to vůbec možné? Kdo má doma pejska, kterého skutečně považuje za člena své domácnosti a také se k němu tak chová, tak ví, že to možné je. Psi vám rozumí, vědí, kdy jste pod stresem, kdy se radujete, touží vás pomazlit, poslouchají, co jim říkáte a především vás velmi milují a touží po vaší lásce.

Budoucí objevy by tak mohly odpovědět na zatím záhadnou otázku, kdy přesně vlastně začali psi projevovat toto chování, respektive kdy se stali nejlepším přítelem člověka. "Od mladého věku mají psi sociální dovednosti podobné člověku, které mají silnou genetickou složku,“ říká Bray.

"Naše nálezy by proto mohly odkrýt důležitý kus domestikačního příběhu, protože v populacích vlků, které vedly ke vzniku psů, mohla být vybrána zvířata se sklonem ke komunikaci s naším vlastním druhem,“ uzavírá Bray. Dále čtěte: Léto na chatě s chlupáčem. Na tyto věci musíte myslet předem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47