Hodný a zlý bambus. S tím druhým můžete v zahradě zažít peklo

 Zahrada 
20. července 2021 15:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oba druhy rostou rychle a jsou v zahradě nepřehlédnutelné Depositphotos
Pořídit si do zahrady něco neotřelého, co nemá jen tak někdo, je častým přáním majitelů domků. Například nějakou efektní rostlinu, která rychle a zajímavě roste. Pokud byste to chtěli zkusit s bambusem, je dobré vědět, jaký druh vysadit, abyste se nespálili.

Existují totiž v zásadě dva druhy bambusu lišící se způsobem rozmnožování. Jejich rozlišení je jednoduché, ale je potřeba jej znát, aby se z úvodní radosti nestala velká starost.

Hodný bambus vám neuteče

U takzvaného hodného bambusu se nemusíte obávat, že by vám jeho pěstování mělo přidávat vrásky na čele. Jde o to, že jeho nové výhony vyrážejí pouze okolo původní rostliny. Tento bambus s neinvazivním kořenovým systémem se drží na svém místě a rozrůstá se postupně do šířky. Regulovat růst je jednoduché, stačí nechtěné rostliny vyrýt a máte zase na dlouhou dobu vystaráno. Tyto bambusy jsou rodu Fargesia a jsou typické svým keřovitým vzezřením. Právě tyto se používají a doporučují do živých plotů.

Invazivní druh se těžko hlídá

Bambus rodu Phyllostachys se vyznačuje vysokým růstem a tlustými stonky. To jsou ty bambusy, jak je nejčastěji známe z obrázků či filmů. Jsou sice velmi efektní, ale jejich růst probíhá jinak. Kořenový systém tvoří oddenky, které rostou pod zemí do vzdálenosti až 2 metry od původní rostliny a tam vyrazí. Jelikož výhony rostou do všech stran, brzy se může stát, že vám bambus proroste celou zahradou. Dostat se může klidně i k sousedům. Ale nemusíte se vzdávat naděje ani na tento druh, stačí si jen pohlídat a omezit jeho růst.

Kořenová zábrana

Pokud byste se rozhodli pěstovat invazivní bambus rodu Phyllostachys a nechcete, aby se vám nekontrolovaně rozrostl, je nutné pořídit protikořenový systém. Speciální zábranu ve formě silnější fólie je nutné zakopat nejméně do hloubky 60 centimetrů. Pokud je poblíž voda, například zahradní jezírko, měla by se použít fólie široká 1 metr. Čtěte také: Lucky bamboo přináší radost vzhledem i svou nenáročnou péčí.

U obou druhů bambusu se omezuje šíření rýčem, kterým je nutné přetnout kořeny. Pokud takto odryjete trs bambusu, můžete jej vysadit na jiné místo nebo přihodit do kompostu. U neinvazivního druhu je také možné na jaře osekat běžnou sekačkou na trávu, a tím udržovat plochu, na které bambus roste.

Zdroj: American Bamboo Society.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47