I kočičí srst potřebuje pravidelnou péči. Navíc pročesávání není jenom pro krásu

 Mazlíčci 
27. července 2021 11:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky pravidelnému česání bude mít kočka krásnou a lesklou srst Pixabay
Že se kočka nečeše? Omyl. I její srst si zaslouží stejnou péči jako ta psí. Navíc pročesávání srsti není jenom pro krásu.

Kočky si sice několikrát denně svou srst pročišťují olizováním, ale to neznamená, že byste se měli zbavit starostí a péče o její kožíšek. Naopak. K pravidelné péči by mělo patřit nejenom česání, ale i koupání. A to platí nejenom u dlouhosrstých koček, ale i u těch krátkosrstých a bez ohledu na věk. 

Kartáčování musí být příjemné

Kočku byste měli na kartáčování zvykat již od útlého věku. Samozřejmě, že něco jiného je, pokud si berete kočku z útulku, která na něco takového nebyla nikdy zvyklá. Kočky s krátkou srstí postačí vyčesávat jednou týdně, ty s hustou dlouhou srstí byste měli česat každý den, ale určitě minimálně třikrát týdně.

Nezapomeňte na odměnu

Počkejte na chvíli, kdy bude klidná a v pohodě. Sedněte si k ní a začněte ji hladit po hlavě a po zádech. Teprvé poté vezměte jemný kartáč a začněte ji pomalu vyčesávat po směru srsti od hlavy, poté pokračujte přes krk a hřbet, boky, nohy. Ocas si nechejte na závěr. Ne každá kočka si ale na něj nechá sáhnout. Ve chvíli, kdy začne být kočka neklidná, přestaňte a odměňte ji. A nezapomeňte také na pochvalu. 

Lepší kvalita srsti 

Díky pročesávání se zbavíte nejenom línající srsti a tedy i nepříjemných smotků chlupů, které kočka čas od času vyzvrací. Ale především se to podepíše na její kvalitě a vzhledu. Navíc takto můžete kontrolovat, zda má v pořádku pokožku pod srstí a či se v ní neusídlily blechy nebo klíšťata. Nezapomeňte také přitom zkontrolovat uši, kde se mohou zabydlet nepříjemní roztoči.

Správný hřeben 

K pročesávání srsti pochopitelně nestačí obyčejný hřeben nebo kartáč. Chcete-li své kočce opravdu prospět, pořiďte jí speciální kartáč, který se postará i o zdravý růst její srsti. Furminátor je opatřen jemnými hroty z nerezové oceli, které výborně odstraňují odumřelou podsadu. A ještě lepší službu vám udělá kartáč furbliss, který navíc odstraní přebytečný kožní maz a k tomu všemu vaší kočce promasíruje pokožku, která se tak krásně prokrví a podpoří růst nové zdravé srsti. 

Jak na koupání

I kočky je potřeba čas od času vykoupat i za cenu toho, že voda není zrovna jejich nejlepším přítelem. Vyhněte se sprše, která může zvíře polekat. Napusťte malou vaničku nebo lavor teplejší vodou. Kočku namočte, ale vyhněte se hlavě a použijte speciální šampon, který její srsti dodá potřebné živiny. Poté zvíře vysušte ručníkem a pokud se nebojí fénu, použijte jej na dosušení. V opačném případě nechejte srst volně doschnout, ale vyhněte se průvanu. Po koupeli je také vhodné zkontrolovat kočce uši a chrup. I ten by se měl pravidelně čistit. O tom, jak na to, jsme psali zde

Zdroj info: www.aspca.org, www.argospetinsurance.co.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum