Jak využít maliny, borůvky nebo rybíz? Udělejte si kompot, džem nebo šťávu
Zavařování patří téměř ke každé domácnosti, kde se zahradničí. Zavařovat ale nemusíte jen tradiční okurky nebo meruňky, ale také menší věci jako rybíz nebo borůvky. Džem i kompot se vám můžou šiknout v zimě.
Kyselina citronová
Na přípravu kompotů musíte mít sklenice s kvalitním víčkem, speciální zavařovací hrnec nebo velký hrnec s teploměrem. Po ruce mějte cukr, na džemy a marmelády musí být speciální želírovací cukr nebo cukr a prášková směs na přípravu džemů a marmelád, která chrání ovoce před plísněmi a kvašením. Dále nesmí chybět kyselina citronová, díky ní ovoce nezhnědne. U džemů a marmelád mějte další hrnec a něco na míchání.
U šťáv, moštů a sirupů je potřeba mlýnek na ovoce nebo odšťavňovač a čisté láhve s uzávěrem. Nejlepší je zpracovávat ovoce hned po natrhání. Pokud to možné není, dejte ho do chladu a temna. Do kompotů využívejte jen zdravé ovoce, do džemů a marmelád lze využít i měkčí plody, zbavte se ale nahnilých nebo s plísní.
Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy a nálevy ochutnáváte, musíte lžíci umýt. Přítomnost slin totiž může způsobit vyšší kazivost. Sklenice včetně víček musí být dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepopraskaly. Hotové výrobky pak dávejte do chladna a temna.
Borůvky i rybíz přeberte a propláchněte pod tekoucí vodou. Rybíz nezapomeňte zbavit stopek. Maliny nebo ostružiny omyjte jen lehce, aby neztratily šťávu. Byla by to potom zbytečná škoda a připravili byste se o to nejlepší.
Sirup i pálenka
Udělat si můžete borůvkový džem, kompot, sirup, ale také pálenku. Džem vytvoříte i z malin, ze kterých je také výborná šťáva. Kdo má rád kyselejší věci, nebude mu vadit ani šťáva z rybízu. Zajímavá je také rybízová marmeláda nebo rybízový kompot stejně jako variace s angreštem.
Vytvořit si můžete třeba i obyčejný nápoj s ovocem. Různé výtvory můžete kombinovat s různým jiným ovocem jako například jablky nebo broskvemi. O zavařování ořechů jsme psali zde.