Pro bohatou úrodu okurek přidejte do zálivky obyčejný cukr
Okurky jsou zdravé, dobré a osvěžující, a proto se právem staly nekorunovanými královnami letní zeleninové zahrady. Tvoří je z převážné části voda (až 96 %), najdeme v ní také vitaminy skupiny B, vitaminy A, C a K, z minerálů a stopových prvků draslík, hořčík, mangan, křemík, měď, železo a síru. Okurka je však poměrně náročná na živiny, jinak je náchylná na nejrůznější onemocnění jako hniloba kořenů, plíseň šedá či padlí. Proto je mnohem lepší problémům předcházet pomocí správné výživy a také jedné "babské" rady.
Sladká zálivka
Okurky dokáží plodit poměrně dlouhou dobu, ale pokud se vám zdá, že úroda začíná pomalu skomírat, je načase rostliny trochu povzbudit. K tomu vám pomůže obyčejný cukr. Na jednu sazenici použijte čtvrt hrnku cukru, který rozmíchejte se čtyřmi hrnky vody. Touto sladkou zálivkou přelijte rostlinu jednou za deset dní a uvidíte, co se bude dít. Místo cukru můžete použít také glukózu. Stačí jedna lžička, rozpuštěná v litru teplé vody.
Kolik vody
Na úrodě okurek závisí také množství vody, které používáte pro závlahu. Nevíte, kolik je tak akokrát? Je to jednoduché. Počítejte s tím, že na 1 metr čtvereční plochy záhonu budete potřebovat 8–12 litrů vody. Tu dávejte ne přímo k rostlině, ale zhruba dvacet centimetrů od stonku. Takto budete mít jistotu, že se vláha dostane skutečně ke všem kořenům.
Ochrana proti škůdcům
Nezapomeňte také okurky pravidelně kontrolovat, zda jde nenapadli škůdci. Problém představuje i plíseň. Můžete je preventivně stříkat domácím postřikem, který si vyrobíte z jódu a mléka, případně kefíru. Smíchejte litr mléčného výrobku s 9 litry vody a přidejte 30–40 kapek jódu. Roztok nalijte do postřikovače a jednou za týden okurky ošetřete. Pokud rostliny napadla plíseň, než sáhnete po chemii, vyzkoušejte triky našich babiček, o nichž jsme psali zde.
Domácí zmrzlina
Milujete zmrzlinu? Pak určitě vyzkoušejte okurkovou, kterou si snadno připravíte i doma. Je opravdu osvěžující a hlavně neobsahuje tolik cukru jako ty kupované.
Suroviny
- 500 g okurek
- 300 až 400 ml vody
- 3 lžíce cukru
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1 až 2 limetek (podle chuti)
- 2 až 3 snítky čerstvé máty peprné
Postup
Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky, přidejte 300 ml vody, nasekané lístky máty, limetovou šťávu a cukr dle chuti (případně můžete nahradit stévií nebo čekankovým sirupem). Vše rozmixujte do hladka. Hotovou směsí naplňte formičky na nanuky a dejte zmrznout.
Zdroj info: homeguides.sfgate.com, bonnieplants.com.