Žádný nátěr netrvá věčně. Pokud je čas na jeho renovaci, můžete to zkusit několika způsoby

 Ostatní 
27. července 2021 15:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trvanlivost každého nátěru je časově omezena Depositphotos
Staré nátěry ze dřeva se odstraňují z několika důvodů. Například proto, že chcete nechat vyniknout původní barvu nebo kresbu povrchu masivního dřeva na restaurovaném nábytku. Odstranění starého nátěru ze dřeva je poměrně pracné, ale vždy přispěje ke kvalitě a trvanlivosti nového nátěru.

Původní vrstvy nátěru lze odstranit mechanicky i pomocí chemických prostředků.  Dokonalé odstranění původních vrstev barev a laků nábytku nebo dveří docílíte nejsnáze louhováním.

Broušení

Méně radikální přístup můžete zvolit při natírání menších kusů nábytku, kde se původní barva překryje novým odstínem a není nutné docílit dokonalého obnovení původního dřevěného povrchu. Pokud je starý nátěr popraskaný a vytváří puchýře, musí pryč. Jakkoli narušený a nestabilní podklad musí před nanesením nové vrstvy dolů. Staré nátěry můžete obrousit za pomocí smirkových papírů, bruskami s brusným papírem nebo drátěnými kartáči. Správnou hrubost u brusných papírů vybírejte podle toho, jak dokonalé vybroušení potřebujte docílit. V případě, že potřebujete obrousit a natřít starožitný nábytek, volte jemnější brusné papíry. Dobře poslouží i vibrační brusky, které brusný papír rozvibrují mnohem účinněji než sebešikovnější ruka. Různé typy brusek vyžadují odpovídající typy brusných pásů.

Excentrická bruska

Další možností je excentrická bruska, která brousí za pomocí současně kmitavého a otáčivého pohybu. Vhodná je pro obroušení kulovitých předmětů i ploch. Je třeba počítat, že má větší úběr materiálu a nedostanete se s ní do rohů. Na rohy je lépe použití vibrační brusku.

Horký vzduch

Při odstraňování silných vrstev je velmi účinné uvolnění starých nátěrů pomocí horkého vzduchu nebo plamene. Používají se k tomu elektrické horkovzdušné pistole nebo plynové hořáky na kartuši. Elektrické pistole jsou šetrnější a lze u nich regulovat teplotu vzduchu. Horkým vzduchem snadno narušíte pevnost nátěru, který odstraníte pomocí špachtle. Musíte pracovat opatrně a škrábáním se struktura povrchu dřeva naruší ostřím škrabky i žárem. Musíte počítat, že opálený povrch bude nutné přebrousit. Horkovzdušné pistole můžete využít pro odstranění syntetických a vodou ředitelných barev. Při odstraňování staré barvy z oken musíte dávat pozor na okenní tabule, které by vlivem vysoké teploty mohly prasknout. Odstranění starého nátěru opálením využijete především u rovných ploch. 

Chemické přípravky

Tyto přípravky se prodávají v konzistenci tekutiny nebo gelu a dokážou prostoupit, naleptat starý nátěr a způsobit tak jeho nabobtnání. Většina chemických odstraňovačů si poradí se syntetickými či disperzními nátěry. Narušenou vrstvu nátěru odstraníte škrabkou a ošetřené plochy se musí omýt a přebrousit. Dále čtěte: Omyvatelný nátěr je skvělou vychytávkou, ušetří vám nervy i peníze.

Zdroj: chatar-chalupar.cz, whome.howstuffworks.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47