Kouzlení s dýní nasladko i slano: Čtyři skvělé recepty.

Vaření s dýní
 Ostatní 
17. října 2016 07:43 / Internet
  14   1
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.
Pečená dýně na rozmarýnu

Ingredience
1 kg dýně
4 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlte, vyjměte semena, vyškrábejte vlákna.
3. Nakrájíte dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupete, vložíte do pekáče, pokapete olejem, posypete natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíte a zapečete dalších 15 minut.

Dýňový pohár s mascarpone

Ingredience
1 malá dýně, asi 750 g
150 ml jablečné šťávy
2 lžíce přírodního krupicového cukru
3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto
100 g mascarpone
150 g bílého jogurtu
1 lžička mleté skořice
4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

Dýňové lívanečky

Ingredience
250 g vychladlého dýňového pyré
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
400 ml mléka
3 vejce
60 g másla
olej na smažení
jogurt, med a čerstvé ovoce na ozdobení

1. V misce metličkou smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě společně prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Do třetice ušlehejte z bílků a cukru pevný sníh.
2. Mléčnou směs nalijte k moučné směsi a krátce promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sníh a jemně zapracujte, docela dobře to jde použitou metličkou od sněhu.
3. Na rozehřáté, lehce olejem potřené pánvi smažte postupně malé lívanečky. Těsto obsahuje cukr a proto se snadno přichytává, raději použijte pánev s nepřilnavým povrchem.
4. Podávejte teplé, přelité medem, s hustým jogurtem a posypané trochou ovoce.

Zapečená dýně s jogurtem

Ingredience
300 g brambor
300 g dužiny z dýně Hokkaidó
1 velkou červenou cibuli
300 g kuřecích prsou
200 ml smetany
100 g bílého jogurtu
sůl
pepř

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a ochuťte je solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka. Do vymazaného pekáčku navrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu dýně a všechno kuřecí maso. Následuje cibule, zbytek brambor a nakonec dýně. Jogurt smíchejte se smetanou, přidejte trochu pepře a pekáček směsí zalijte. Dejte do trouby péct na 45 minut při 180 stupních Celsia.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte hlavní město módy. Eurovíkend v Miláně vás nepřijde draho

Věda & Vesmír

Dějiny lidstva. Úžasná vítězství i neobyčejná hloupost

Bydlení

Pořiďte si ten správný domácí kávovar. Na co si při jeho výběru dát pozor?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn