Jak sušit houby

Sušené houby dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt.
 Ostatní 
01. září 2015 13:35 / Wikimedia Commons/André Karwath aka Aka
  0   0
Sušené houby jsou opravdová pochoutka - jsou plné chuti a skvěle doplní spoustu nejrůznějších pokrmů, navíc je můžete uskladnit na dlouhá léta. Můžete je opět namočit a použít v polévkách, rizotech, v těstovinách...vlastně skoro v jakémkoliv chutném receptu, který vás napadne.

Řiďte se následujícími kroky a připravte si své vlastní sušené houby.

Sušení přirozeným způsobem

Nejstarší způsob, jak houby uchovávat. Při sušení postupným odpařováním vody zbyde z původního obsahu 90 % vody jen 14 %.

Houby velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady).

Plátky můžeme rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit. Dříve se plátky hub navlékaly na režnou nit jako houbové korálky a zavěšovaly se do oken do proudícího letního vzduchu.

Sušení hub bez zbytečné práce

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta.

Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou hříbky bez jakéhokoli převracení či dalších úprav během pěti až osmi hodin v závislosti na jejich původní vlhkosti usušeny. Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní.

Že jsou usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo. Houby lze předsoušet na slunci, ale vždy v mírném průvanu.

Sušení hub v troubě: levná domácí alternativa

Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na 20 -30 °C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na 50 – 70 °C. Pro sušení hub v troubě je vhodné pořídit si speciální lístky na sušení. Oproti klasickému plechu jimi totiž proudí vzduch a sušení je tak efektivnější.

V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Při sušení hub v troubě nechte dvířka mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet.

◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Vánoční čas ve Švýcarsku má své unikátní kouzlo

Věda & Vesmír

Japonci objevili něco zvláštního uvnitř meteoritu. Nálezem byli velmi překvapeni

Bydlení

Jak uklízet byt, když máte doma alergika

Zavřít reklamu