Jak sušit houby
Řiďte se následujícími kroky a připravte si své vlastní sušené houby.
Sušení přirozeným způsobem
Nejstarší způsob, jak houby uchovávat. Při sušení postupným odpařováním vody zbyde z původního obsahu 90 % vody jen 14 %.
Houby velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady).
Plátky můžeme rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit. Dříve se plátky hub navlékaly na režnou nit jako houbové korálky a zavěšovaly se do oken do proudícího letního vzduchu.
Sušení hub bez zbytečné práce
Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta.
Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou hříbky bez jakéhokoli převracení či dalších úprav během pěti až osmi hodin v závislosti na jejich původní vlhkosti usušeny. Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní.
Že jsou usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo. Houby lze předsoušet na slunci, ale vždy v mírném průvanu.
Sušení hub v troubě: levná domácí alternativa
Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na 20 -30 °C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na 50 – 70 °C. Pro sušení hub v troubě je vhodné pořídit si speciální lístky na sušení. Oproti klasickému plechu jimi totiž proudí vzduch a sušení je tak efektivnější.
V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Při sušení hub v troubě nechte dvířka mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet.