Dopřejte i morčatům a králíkům výběh

 Mazlíčci 
03. června 2019 12:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro domácí mazlíčky bude pobyt na zahradě příjemným zpestřením Depositphotos
Králík, morče nebo křeček. Tito oblíbení domácí mazlíčci si také zaslouží pobyt na čerstvém vzduchu. Poradíme vám, co jim připravit, aby mohli i oni být na zahradě.

Každému domácímu zvířeti prospěje, když se může proběhnout na čerstvém vzduchu. A o morčatech nebo zakrslých králíčcích nemluvě. Jednak budou mít změnu prostředí, a hlavně čerstvé zelené pastvě se nic jiného nevyrovná. Chce to však jedno. Připravit jim dostatečně velký a hlavně bezpečný výběh.

Pozor na slunce

V první řadě musíte vybrat vhodné místo pro výběh. To by mělo být ve stínu někde po stromem či keřem, mimo přímé sluneční paprsky. Bouda ani slunečník zde skutečně nepomohou. Králíci ani morčata totiž nemají rádi horko, snadno se přehřejí, a to může být pro ně i smrtelné. 

Správná ochrana

Každý výběh je nutné také zabezpečit nejenom proti útěku, ale také podhrabání. V tom jsou mistři zejména králíci. Takže z tohoto důvodu dejte na dno třeba řídké pletivo, přes které může růst tráva. Ideální by bylo zapustit výběh rovnou do země, což nebývá vždy reálné. Abyste králíkovi vynahradili jeho touhu po hrabání, dejte mu do kouta kupu slámy nebo listí. Proti přelezení výběhu zvolte buď pletivo, které bude chránit vašeho chlupáče třeba před zvědavou kočkou, nebo stěny výběhu hodně vyvyšte.  

Pořádná schovávačka i na spaní

Pro ještě větší zábavu byste neměli zapomenout na nějaký domek či schovávačku, kam se může chlupáč uklidit. Zvlášť plánujete-li, že tam zvířátko necháte přes noc. Morčatům stačí domek 50 x 70 cm, králíčci potřebují o něco větší, aby v něm mohli panáčkovat. Na dno jim dejte slámu, hobliny nebo seno. Vchod může chránit filcový závěs, který za chladnější noci udrží teplo uvnitř. A nezapomeňte dát chlupáči dostatek vody a také jídla. O tom, jakou stravu by měli mít třeba zakrslí králíci, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47