Chcete mít doma koně? Zvažte všechna pro a proti!

 Mazlíčci 
26. dubna 2017 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mít doma koně je radost, ale i obrovská starost a finanční zátěž! www.files.staj-gabrhele.webnode.cz
Snili jste celý život o tom, že si koupíte rodinný dům a budete mít koně? Než se do toho pustíte, zvažte si pozitiva, ale i negativa. Kůň s sebou nepřináší jenom krásné projížďky, ale také spoustu starostí a finanční nákladnost!

Obě možnosti jako mít koně doma, ale i v komerčním ustájení mají své pro a proti. Když ho budete mít doma na zahradě, můžete mít individuání přístup. Ten je podstatný pro prospívání koně bez ohledu na ekonomické aspekty. Režim stájení si pak zvolíte podle sebe tak, aby vyhovoval vám i koni. Navíc můžete ušetřit nějakou korunu za náklady na dojížění, v případě vlastní pastviny i za krmení nebo za práci ošetřovatele.

Na druhé straně mít koně doma není rozhodně laciný špás! Je to zátěž nejen ekonomická, ale i časová a pořádně se nadřete! Musíte mít stáj nebo přístřešek, což vyjde na desítky tisíc korun. Stejné je to i s výběhem. Dále je nutné zajistit hnojiště, protože kůň za den vyprodukuje asi jedno až tři procenta své váhy bobků. Několikasetkilévé zvíře vám tak může denně nadělit třeba i deset kilogramů!

Je potřeba, aby se v péči střídalo více členů rodiny, pokud nechcete, aby s vámi péče o hřebce nebo kobylu za chvíli praštila o zem! Proto pokud rodina není sdílná, raději se do dobrodružství nepouštějte! Časem vám totiž mohou vyčíst nejen to, že pro její členy nemáte prostor, ale taky že na koně utrácíte příliš mnoho peněz!

Musíte si uvědomit, že na vašich bedrech bude veškerá údržba stáje, výběhu, pastviny, ohrady a podobně. Nezapomínejte ani na odvoz hnoje, který něco stojí. Musíte i splňovat hygienické normy a rozhodně upozornit sousedy, kterým jistě nebude vonět koňské lejno!

Chybět vám může i trenér, protože pokud chcete sportovat, bez trenéra se nejspíš neobejdete. Bude k vám muset dojíždět, což znamená další náklady v už tak drahé péči! Další peníze půjdou na měsíční krmivo, stelivo, ale i na veterináře, podkováře a podobně.

Témata: kůň, stáj, zahrada, seno,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve