Využijte letní truhlíky i květináče a vytvořte si krásné podzimní dekorace. Hezké květinové aranžmá zvládnete i svépomocí

 Dílna 
16. září 2021 15:12 / Marie Popelková
  0
📷
11 fotografií v galerii
Podzimní dekorace mají své kouzlo Depositphotos
Byla by velká škoda odklidit letní truhlíky a květináče do sklepa. Využijte je k podzimní dekoraci, díky které budou vaše okna, balkon nebo vchod do domu přitahovat pozornost všech kolemjdoucích. Působivou podzimní dekoraci zvládnete vytvořit i svépomocí.

Hezké květinové aranžmá si samozřejmě můžete koupit v obchodě, ale když se do jeho výroby pustíte sami, ušetříte nějakou tu korunu a ještě se zabavíte. Rozhodně se nenechejte odradit myšlenkou, že nejste na vytváření podobných dekorací dostatečně zruční. I jednoduchá výzdoba, kterou zvládne každý, může vypadat nádherně.

Připravte si nádobu

Než se vůbec do nějaké činnosti pustíte, zvolte si nádobu, do které svou podzimní dekoraci vytvoříte. Může to být starý květináč, truhlík, ošatka, košík nebo plechový kbelík. Záleží to čistě na vás a na tom, kam si zamýšlenou dekoraci hodláte dát. Od velikosti nádoby se pak bude odvíjet vše ostatní. Do malého květináče totiž jen horko těžko zakomponujete větší květiny.

Pokud žádný květináč či truhlík nemáte, nevadí. Skvěle se budou rostliny vyjímat i ve vydlabané dýni. Jestli tedy máte v okolí někoho, kdo má dýní dostatek, určitě ho o jeden či více plodů požádejte.

Řezané i hrnkové

Aranžmá lze vytvořit jak z řezaných, tak i hrnkových rostlin. Pro řezané budete potřebovat aranžovací hmotu napuštěnou vodou, aby dekorace vydržela co nejdéle. Dekorace lze také kombinovat a pokud řezaná květina uvadne, snadno ji nahradíte novou.

Kdo má chuť připravit si výzdobu, která vydrží opravdu dlouho, může investovat do truhlíků s tepelně izolačním obalem. V něm budou rostliny v chladných měsících lépe prospívat.

Barevné variace

Před samotným dekorováním jednotlivých rostlin si zvažte, v jakém barevném duchu chcete výslednou výzdobu mít. Podzimní klasikou jsou žluté, oranžové a červené tóny, ale klidně můžete zvolit i aranžmá ve fialové či starorůžové barvě nebo jednoduchou kombinaci bílé a zelené.

Podle barevnosti pak vybírejte rostliny. Vděčné jsou chryzantémy, které dlouho vydrží a jsou k dostání v obrovské škále barev. K podzimu patří také astry nebo vřesy a vřesovce. Zajímavé jsou i různé květiny, které se pyšní barevnými bobulemi, hezky vypadá třeba libavka. Chybu neuděláte ani s netřesky, rozchodníky, břečťanem, buxusem, ozdobnými travinami a podobně. V podzimním aranžmá vyniknou rovněž větvičky kaliny či třezalky bobulovité, ale také montbrécie, mulenbekie nebo drátovec.

Na detailu záleží

Každou dekoraci lze pak dozdobit různými přírodninami, ať už jde o šípky nebo různé  větvičky, které najdete v přírodě. Hezky vypadá v dekoraci také mech, žaludy nebo kaštany. Ty můžete nechat jen tak, nebo z nich vytvořit třeba roztomilé zvířátko nebo panáčka. A pokud najdete hezké kamínky, klidně je do dekorace rovněž zakomponujte. V obchodě pak lze sehnat různé drobnosti, třeba malý zapichovací hříbek, kterým své aranžmá rovněž oživíte. Podzimní atmosféru získáte i tím, že dekoraci dozdobíte zajímavě tvarovanou či zbarvenou tykví, šiškou nebo jablíčkem. O tom, jak vytvořit dekorace z šišek, jsme psali zde.

Zdroj: midwestliving.com, themiddlesizedgarden.co.uk, ofdesign.net.

Témata: dekorace, podzim, květiny,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47