Jak správně připravit benzinovou sekačku na nadcházející sezonu

 Dílna 
20. dubna 2020 11:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sekačkám začala sezona Internet
Chystáte se po zimě poprvé posekat trávu? Pak byste měli nejdříve zkontrolovat svůj pracovní stroj. Nejjednodušším způsobem je sekačku svěřit autorizovanému servisu k předsezonní prohlídce. Pokud jste ale manuálně zruční, dokážete několik činností zvládnou sami.

Pojďte se podívat, jaké kroky byste neměli vynechat. A nezapomeňte se před zahájením údržby sekačky přesvědčit, že je kabel zapalovací svíčky odpojen.

Vyměňte olej

Než budete vypouštět olej tak, že postavíte sekačku na bok, spotřebujte všechno palivo v motoru. Novější modely motorů mohou být vyráběny bez vypouštěcí zátky v olejové vaně. V takovém případě olej vypusťte pomocí sady na výměnu oleje. V případě vylití oleje plnicím hrdlem se ujistěte, že v nádrži není žádné palivo. Místo kolem sekačky zajistěte pomocí pytle na odpadky tak, aby se olej nedostal do půdy. Odšroubujte uzávěr plnicího hrdla oleje.

Vedle sekačky umístěte nádobu, do které vylijete použitý olej a nakloňte sekačku na bok, aby olej začal vytékat z olejové vany. Vylitý olej uzavřete v nádobě a odneste jej k likvidaci. Nezapomeňte, že při doplňování nového oleje musí být hladina vždy na maximu označeném značkou max. Výměnu oleje byste měli opakovat po každých 25 – 50 hodinách provozu motoru nebo jednou za sezonu. U nového motoru byste měli první výměnu oleje provést po pěti hodinách provozu.

Trvanlivost paliva je 30 dní

Palivo po uplynutí této doby se může rozvrstvovat a začnou se v něm tvořit sedimenty, rozpouštědla a lepivé látky. Takové palivo je nepoužitelné. Sedimenty mohou ucpat kanály a trysky karburátoru. Sekání trávy sekačkou se starým palivem způsobí nejen problémy s palivovým systémem, ale i nerovnoměrné otáčky motoru, výstup černého kouře, ztrátu výkonu. Pokud chcete předejít rozvrstvení paliva, je nutné použít stabilizátor paliva, který vám prodlouží trvanlivost paliva o 24 – 36 měsíců. I malé množství paliva může způsobit potíže, proto je lepší použít stabilizátor i během sezony.

Vyčistěte nebo vyměňte vzduchový filtr za nový

Je důležité, jaký typ vzduchového filtru je ve vašem motoru – pěnový filtr nebo papírová filtrová vložka. Pěnový filtr lze vyprat ve vlažné vodě s přídavkem saponátu. Poté je třeba pěnový filtr lehce namočit v kapkách čistého motorového oleje. Přebytečný olej vytlačte a filtr nainstalujte zpět. Papírovou filtrační vložku vyčistěte jemným poklepáním na čistý plochý povrch. Nikdy nečistěte filtr stlačeným vzduchem. Mohlo by dojít k trvalému poškození motoru. Pokud máte filtrační vložku velmi znečištěnou, vyměňte ji za novou. Filtr vyměňujte každých 25 hodin provozu motoru.

Vyměňte zapalovací svíčku za novou

Zapalovací svíčku vyměňujte pravidelně každých 100 hodin práce motoru nebo jednou za sezonu. Zapalovací svíčka pracuje v náročných podmínkách při vysokém tepelném zatížení.

Zkontrolujte nůž

Jestliže je nůž tupý nebo má zohýbané ostří, je nutné jej nabrousit nebo vyměnit. Stav nože u sekaček nikdy nepodceňujte. Jen ostrý a vyvážený nůž může dobře sekat trávu. Pokud je nůž tupý, tak nadměrně zatěžuje motor, střih je nerovný, trávu spíše trhá než stříhá. Nevyvážený nůž způsobuje vibrace, které zatěžují ložiska, motor a celou konstrukci sekačky. Dále čtete: Jak vybrat správnou sekačku? Záleží na pozemku i na tom, kdo ji bude obsluhovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod