Nevyznáte se v cementu? Poradíme, jak rozluštit šifry na obalu

 Dílna 
24. března 2018 07:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalita cementu dokáže zásadně ovlivnit výsledek stavby Shutterstock
Cement je dobré koupit podle toho, kam chceme beton z něj vyrobený umístit. Některé cementy se nehodí vůbec do agresivního prostředí, jiné jsou zase určené přímo na tento účel.

Cementů se v poslední době objevilo na trhu velké množství typů. Ale snad jen pracovníci stavebnin dokážou rozklíčovat, co znamenají šifry na obalech od cementu a jak z nich vybrat.

Výběr cementu by měl každý kutil zvážit podle toho, co od něj a od betonu z něj vyrobeného potřebuje postavit. Třeba pokud si budete chtít postavit udírnu, jak píšeme zde. Tedy jak bude výsledné dílo zatěžovat a namáhat, kde bude stavba umístěna, jak zkušený kutil s tím bude pracovat a jakou cenovou relaci chce. 

Normované značení aneb šifry

Cementy mají na svém obalu značení dle normy. Toto normalizované značení může vypadat docela složitě (např. CEM II/B-LL 32,5R nebo CEM/B-M 32,5R) a znázorňuje jednotlivé prvky samotného cementu.

Mezi ně patří: složení cementu (CEM I až V), množství příměsí (A nebo B), druh příměsí (K, S, P, V, D...), pevnost cementu v MPa (32,5...), rychlost nástupu počáteční pevnosti (normální, rychlý).

Jaký cement na beton?

Pro betonování většiny konstrukci se hodí portlandský struskový cement, protože je víc odolný proti agresivnímu prostředí při zachování vysoké pevnosti. Je vhodný i na betonáž velkých konstrukcí díky nižšímu vývinu hydratačního tepla.

Pět základních druhů cementu

Portlandský cement CEM I je vhodný pro běžné konstrukce, nehodí se do masivních konstrukcí a agresivního prostředí.

Portlandský cement s přísadami (směsný) CEM II patří k nejpoužívanějším cementům, je odolný agresivnímu prostředí a vhodný pro masivní konstrukce díky nižšímu vývinu tepla při hydratování cementu.

Vysokopecní cement CEM III není vhodný na konstrukce, kde je požadovaný rychlý nárůst pevnosti a odolnost proti mrazu. Hodí se však na betonování základových a hloubkových konstrukcí, velkoobjemové nádrže či průmyslové stavby.

Pucolánový cement CEM IV je pojivo vyráběné z portlandského slínku a pucolánu a hodí se pro konstrukce ve vlhkém nebo mokrém prostředí.

Směsný cement CEM V vyberte na nenáročné betonové konstrukce, podlahy, betonové dlažby a potěry.

Je však dobré si uvědomit, že výsledné vlastnosti betonu ovlivňují i jiné faktory než druh cementu, například množství záměsové vody nebo kvalita použitého kameniva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008