Začíná období dýní. Je potřeba sklidit je ve správný čas, jinak vám do jara nevydrží

 Zahrada 
17. září 2021 08:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dýně je velmi oblíbená pro svou chuť i výživové hodnoty Pixabay
Začíná období dýní. Máte-li je zasazeny i na vaší zahrádce, poradíme vám, jak poznat, kdy je plod skutečně připraven ke sklizni i jak jej správně skladovat až do jara.

Dýně jsou oblíbenou rostlinou, která není na pěstování nijak náročná. Co se týká výživové hodnoty, pak je dýně ideální zejména pro ty, co drží dietu. Vzhledem k velkému obsahu vlákniny pomáhá trávení, ale také v ní najdeme i řadu pro naše tělo důležitých vitaminů, a to vitamin B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo. Jediný problém tkví v tom, že pokud si dýni pěstujete, nemusíte správně odhadnout její zralost.  

Řiďte se barvou i zvukem

Sklizeň dýní začíná obvykle v září a trvá až do konce října. To ale neznamená, že musíte všechny plody hned zkonzumovat. Vydrží vám poměrně dlouho, ale jen za předpokladu, že je sklidíte ve správné zralosti. Jak ji poznat? Když je dýně zralá, má tvrdou a pevnou slupku tmavé matné barvy (obvykle se jedná o oranžovou barvu, někdy také s žíháním). Pokud na dýni poklepete, měla by vydávat dutý zvuk. Také stonek musí být suchý a dřevnatý. Pokud se tak nestane, ještě ji nějaký čas nechejte na zahradě. Ale nejpozději po prvních mrazíků. Pak už musí pryč.

Nechejte je dosušit

Dýně po sklizni nedávejte hned do sklepa. Nechejte je několik dnů pěkně dosušit, ideálně na sluníčku. Nejprve je ale důkladně omyjte od zbytků hlíny a dalších nečistot, které by mohly obsahovat různé bakterie a způsobit tak jejich předčasné uhnívání. Pokud je vlhko a není ideální počasí, můžete plody dát i do trouby a tam sušit při teplotě do třiceti stupňů Celsia zhruba půl dne. 

Žádné doteky!

Dýně vám při správném skladování vydrží až do jara. Proto si pamatujte, že je hodně náchylná na otlačení. Takže je důležité s ní opatrně manipulovat a ukládat tak, aby se plody ani vzájemně nedotýkaly. Ideální je, pokud dýně dáte do bedýnek vystlaných slámou. Pokud tyto možnosti nemáte, položte je aspoň na kartony a v průběhu času je pravidelně kontrolujte, případně pootáčejte. Teplota uskladnění by se měla pohybovat mezi 10 až 18 °C. 

Uchovejte si semena

Jedinou nevýhodou dýni je, že načatá vám dlouho nevydrží. Maximálně tak pět dnů. Nemá totiž ráda vlhko, takže prostředí lednice je pro ni doslova nepřijatelné. Proto je ideální ji hned zužitkovat celou. A to včetně semen. Ty můžete nasušit a poté upražit. Získáte tak skvělou a zdravou svačinku. Nebo si semínka uchovat pro příští výsadbu. Při správném uložení je můžete skladovat i šest let. Jak správně skladovat a pečovat o semena jsme psali zde.

Zdroj: gardeningknowhow.comabc.net.au.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve