Uschovejte si semínka květin a zeleniny. Na jaře budete sázet zadarmo

 Zahrada 
13. listopadu 2020 08:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příští rok budete vědět, co vám vyroste Depositphotos
Pěstitelská sezona je u konce. A kdo si nyní uschová semínka svých oblíbených květin či zeleniny, v příští sezoně bude mít jistotu, co mu vyroste. U kupovaných semínek se totiž nezřídka dočkáme překvapení nebo toho, že nám z nich nic nevzejde.

Pojďte si s námi projít, které druhy zeleniny a květin si můžete příští jaro vypěstovat z vlastních zásob.

Zeleninová semínka

Dařilo se u vás letos paprikám, fazolím, rajčatům, tykvím a dalším druhům zeleniny, které ještě možná máte na zahrádce? Není nic snazšího, než si od každého druhu uschovat patřičný počet semínek.

Květiny a rostliny

Málokdo to dělá, ale i z květin a oblíbených jednoletých rostlin si můžete schovat semínka pro příští rok. Z květin si můžete uchovat semínka afrikánu, slunečnice, nestařce, černuchy, slézovce, měsíčku zahradního a dalších. Samostatnou kapitolou jsou pnoucí letničky, jejichž semena samy vypadnou, další rok vyklíčí a vyrostou z nich nové květiny. Výjimku tvoří hrachor, který by měl být rok co rok na jiném místě. Semena proto vydlabejte ze zdravého a zralého plodu.

Kdy semínka sbírat

Pokud si chcete příští rok vypěstovat úrodu z vlastních semínek, počkejte si na teplý slunný den, nejlépe na odpoledne, kdy už není rosa. Pravý čas nastává ve chvíli, kdy je stonek rostliny zaschlý a semena jdou volně vysypat ze semeníku. Následně je všechny vysypte a skladujte na suchém místě, kam nesvítí slunce. Nedozrálá a poškozená semínka vyhoďte. Čtěte také. Nezapomeňte se před nástupem zimy dobře postarat o ovocné stromy.

Uskladnění semen

Semínka opatrně profoukněte, abyste je zbavili případných nečistot, a nechejte je proschnout. Spolehlivým řešením jsou malé papírové sáčky, které uložíte na tmavém a suchém místě. Nezapomeňte si každou rostlinku dobře označit, a to včetně názvu a data sběru. Čas od času semínka zkontrolujte, jestli neplesniví a nenapadli je škůdci. Počítejte s tím, že semena si klíčivost udrží přibližně rok, některá i déle. Před sázením doporučujeme provést test klíčivosti s několika semínky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47